Boek
Nederlands

Hobbydag

Do Van Ranst (auteur), Pieter Fannes (illustrator)
Elke vrijdag mag een leerling iets over zijn hobby vertellen. Als Simon iets vertelt over ballonvaren, heeft hij gasflessen bij zich. Als er per ongeluk gas ontsnapt, stijgt het klaslokaal op. Zal meester Fred de klas kunnen redden? Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Hobby's, Schoolleven
Titel
Hobbydag
Auteur
Do Van Ranst
Illustrator
Pieter Fannes
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds /Infodok, 2019
108 p. : ill.
ISBN
9789002268991 (paperback)

Besprekingen

Door de verbouwing van hun school zit klas 4 van meester Fred in een container. Elke vrijdag is het in de klas hobbydag en dan mogen de leerlingen een spreekbeurt houden over hun eigen hobby of die van een gezinslid. Simon houdt zijn spreekbeurt over ballonvaren, de hobby van zijn vader. Hij heeft gasflessen meegenomen maar als er één omvalt en er gas ontsnapt, stijgt het lokaal op. Door gas te laten ontsnappen en ramen open te zetten kan de vlieghoogte worden gevarieerd maar desondanks beleeft de klas diverse angstige momenten. Fantasierijk en grappig verhaal in toegankelijk taalgebruik met veel dialoog, tot stand gekomen op basis van een prijsvraag onder Vlaamse scholen ter gelegenheid van het twintigjarig schrijversjubileum van de auteur. Meester en leerlingen van de winnende school kregen een rol in het verhaal en werden in kleine zwart-wittekeningen geportretteerd. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Do Van Ranst

Do Van Ranst (Dendermonde, 13 juli 1974) is een Vlaams auteur van kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Van Ranst debuteerde in 1999 met Boomhuttentijd, een verhaal over zelfmoord, rouw en verdriet. Later volgde Zeven zinnen en een zoen, een speels verhaal over een jong meisje dat voor de eerste keer moet zoenen op de planken. Het succesrijke boek kreeg twee vervolgen: Een pruik en paarse lippen en Hoge hakken en een hoed.

Mijn bed is een boot gaat over een jongen die met zijn moeder de dood van zijn vader verwerkt. Een boek ook over thuiskomen en het verleden af en toe vergeten. In Mijn hondenjongen, dat bekroond werd door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, staat verliefdheid centraal.

Met zijn manuscript Mijn vader zegt dat we levens redden won Van Ranst de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2004. Het is een verhaal in een ongewoon decor over jonge mensen in een huis in…Lees verder op Wikipedia