Boek
Nederlands

Doos : omnibus

Do Van Ranst (auteur)

Doos : omnibus

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Bundel met drie verhalen waarin verlies, familie en vriendschap een centrale rol spelen. Vanaf ca. 12 jaar.
Bevat
Titel
Doos : omnibus
Auteur
Do Van Ranst
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2010
256 p.
ISBN
9789059083806 (paperback)

Besprekingen

Driewerf Do

Doos bundelt drie verhalen van de gevierde jeugdauteur Do Van Ranst. Met deze omnibus legt Davidsfonds/ Infodok opnieuw zijn vroegste boeken in het schap. 'Boomhuttentijd', 'Mijn bed is een boot' en 'Mijn hondenjongen' vormen een drieluik over verlies, afscheid nemen en opnieuw beginnen.

In 'Boomhuttentijd' verwerkt een gezin de zelfmoord van broer Thomas. Het schuldgevoel van de ouders, de zoektocht naar antwoorden op de vraag 'waarom?', het opnieuw innemen van de posities binnen het gezin: Van Ranst beschrijft het zonder veel poespas, maar wel treffend. 'Mijn bed is een boot' is het sterkste verhaal. Tijs' vader is verdronken, hij heeft het lastig met de nieuwe vriend en komende baby van zijn moeder. In dit boek merk je goed de evolutie in Van Ransts schrijfstijl. Op een gebalde en roerende manier, goed gedoseerd, weet hij de moeilijke kaap in de relatie tussen moeder en zoon, en het verdriet van Tijs te evoceren. Een mooie vertelling over loslaten en plaatsmaken voor iets…Lees verder

Bundel met drie eerder afzonderlijk uitgegeven verhalen. 'Boomhuttentijd' (1999) gaat over Thomas (14). Hij komt uit een harmonieus gezin, met een oudere zus en een broertje van zes. Hij wordt op school gepest, maar heeft één hele goede vriend Robin, die hem beschermt. Zelf is hij een teruggetrokken, gevoelige puber, die het heel moeilijk heeft, maar thuis niets zegt. Uiteindelijk kiest Thomas voor de dood. Het verhaal is afstandelijk verteld, steeds onderbroken door de persoonlijke manier waarop een ieder het verlies verwerkt. In 'Mijn bed is een boot' (2001) mist Tijs zijn verdronken vader erg. Hij verwijt zijn moeder, die zwanger is en gaat hertrouwen, dat zij zijn vader zo snel vergeten is. Het verhaal bestaat uit korte hoofdstukken en veel dialoog. In 'Mijn hondenjongen' (2002) kopen Bloem en haar moeder hun droomhuis. Daar ontmoet Bloem Kerel, een contactgestoorde jongen die veel met honden optrekt. Als de moeder van Bloem een relatie krijgt met de ex-stiefvader van Kerel, wordt…Lees verder

Doos

Deze omnibus bevat drie verhalen van Do van Ranst, waaronder zijn eerst gepubliceerde, met het thema verlies als bindend element.
In ‘Boomhuttentijd’ blikt een gezin terug op de zelfmoord van hun veertienjarige broer/zoon Thomas. Ieder op zijn manier. Thomas' moeder probeert het antwoord te vinden op zijn kamer, zijn vader gaat als een bezetene te keer in de boomhut die hij zijn zoon al zo lang beloofd had, zijn kleine broertje Tim probeert het allemaal te vatten. Maar het dichtst komt zijn zus Lies, vooral door haar gesprek met Thomas beste vriend Robin.
In ‘Mijn bed is een boot’ probeert Tijs de verdrinkingsdood van zijn vader een plaats te geven, en open te staan voor een leven zonder hem: met zijn moeder, haar nieuwe vriend, en de baby die er elk moment kan aankomen. Dat proces gaat gepaard met woede, schuldgevoel, jaloezie, een kinderlijke verbeelding, en uiteraard veel verdriet.
In ‘Mijn hondenjongen’ tenslotte is de zestienjarige Bloem haar vader verloren. Haa…Lees verder

Over Do Van Ranst

Do Van Ranst (Dendermonde, 13 juli 1974) is een Vlaams auteur van kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Van Ranst debuteerde in 1999 met Boomhuttentijd, een verhaal over zelfmoord, rouw en verdriet. Later volgde Zeven zinnen en een zoen, een speels verhaal over een jong meisje dat voor de eerste keer moet zoenen op de planken. Het succesrijke boek kreeg twee vervolgen: Een pruik en paarse lippen en Hoge hakken en een hoed.

Mijn bed is een boot gaat over een jongen die met zijn moeder de dood van zijn vader verwerkt. Een boek ook over thuiskomen en het verleden af en toe vergeten. In Mijn hondenjongen, dat bekroond werd door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, staat verliefdheid centraal.

Met zijn manuscript Mijn vader zegt dat we levens redden won Van Ranst de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2004. Het is een verhaal in een ongewoon decor over jonge mensen in een huis in…Lees verder op Wikipedia