Boek
Nederlands

Boomhuttentijd

Do Van Ranst (auteur)

Boomhuttentijd

In de reeks:
Top
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Omdat de liefde voor zijn vriend niet wordt beantwoord, kiest Thomas voor de dood; zijn ouders en kleine broertje verwerken dit op hun eigen manier. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Boomhuttentijd
Auteur
Do Van Ranst
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Averbode, 1999
81 p. : ill.
ISBN
90-317-1520-4

Besprekingen

Hamse jeugdschrijver trekt met debuut naar Boekenbeurs

Hamme

Dominique Van Ranst debuteert als jeugdschrijver bij uitgeverij Altoria uit Averbode. In het boek Boomhuttentijd behandelt de auteur het gebrek aan communicatie in een gezinnetje, waar op het eerste gezicht alles perfect loopt. Dat is geen gebruikelijk thema voor dertien- en veertienjarigen, de leeftijdsgroep waarvoor Van Ranst schreef. Midden december gaat ook het eerste toneelstuk van Do Van Ranst, de auteursnaam van de vijfentwintigjarige etalagist, in première. Daarvoor zorgt de toneelvereniging Schakels. Telkens geeft Do de lezers of kijkers een boodschap mee. Debuteren met een jeugdboek vindt de auteur logisch. Hij koestert al jaren een liefde voor de jeugdliteratuur en schreef in zijn kinderjaren al poëzie. De ingewikkelde verhaallijn, met vele flashbacks, een directe schrijfstijl en het gebruik van de ikvorm zorgen voor de nodige spanning.

Praten

Van Ranst pakt bovendien een hedendaags probleem aan, dat zich niet alleen manifesteert bij de jeugd, maa…Lees verder

Verdriet, en toch niet tranerig

Boeken over verborgen leed blijven in trek in de jeugdliteratuur. Twee nieuwe debuten bewijzen dat nog maar eens. Marie uit De schommel van Gerda De Preter doet niets liever dan schommelen. Sylvia Weve typeert haar beweeglijkheid in haar tekeningen met enkele rake trekken. Tegen haar schommel kan Marie alles kwijt, hij is een geduldig luisteraar en helpt bijna altijd tegen verdriet. Als ze een nieuw buurmeisje krijgt, ontdekt ze dat een vriendinnetje nog leuker is. Ze kunnen samen schommelen en elkaar geheimen vertellen. En zo blijkt Marthe een vreselijk geheim te hebben... Geleidelijk bouwt de auteur een spanningsveld op rond Marthe. Ze schrikt telkens als haar vader roept, ze vlucht bang weg als ze limonade morst en ze sluit zich af als de poes haar goudvis doodt. Marie begrijpt haar niet maar wil haar nieuwe vriendin voor niets ter wereld kwijt. Als Marthe haar benen vol blauwe plekken laat zien, begrijpt Marie heel veel . Samen projecteren ze het verdriet in de wolken, een moo…Lees verder

Pa maakt een boomhut

Boomhuttentijd is het debuut van Do van Ranst, een 25-jarige jongeman uit Dendermonde die met dit gevoelige verhaal meteen raak zit.

Een probleemboek over een veertienjarige jongen die slecht in zijn vel zit, en dan van zijn vader te horen krijgt dat hij eindelijk voor hem die beloofde boomhut gaat bouwen.

Maar Thomas is te oud voor de boomhut. Hij leest liever poëzie. En hij heeft veel succes bij de meisjes maar weet er geen blijf mee.

Met stukjes en beetjes komt het verhaal op gang. Om beurt vertellen vader, moeder, zijn zus Lies, zijn broertje Tim wat er gebeurd is. Dat vraagt voor al te jonge lezers waarschijnlijk teveel inspanning. Maar het is dan ook een verhaal dat bestemd is voor veertien, vijftienjarigen.)

Boomhuttentijd, door Do van Ranst, uitgeverij Averbode, 81 blz.

Passie leidt tot jeugdboek

Do Van Ranst heeft iets met jeugdboeken. Hoewel hij intussen al vijfentwintig is, leest Do nog regelmatig jeugdverhalen. ,,Ik sta daar niet echt bij stil. Ik heb altijd liever jeugdboeken dan volwassenliteratuur gelezen'', stelt Do Van Ranst die nu zijn eerste eigen jeugdboek klaar heeft. De jonge schrijver z'n Boomhuttentijd ligt een dezer dagen in de boekenwinkel.

Voor cultuurminnend Hamme is Do Van Ranst geen echte onbekende. Als lid van het Hamse amateurtoneelgezelschap Voor God en de Evenmensch stond Van Ranst immers al verschillende keren op de planken. Schrijven is echter de grote passie van Do.

,,Als jonge knaap ben ik altijd bezig geweest met schrijven. Eerst waagde ik me aan poëzie, maar al snel bleek dat het schrijven van verhalen me beter lag. Dat mijn debuut een jeugdboek geworden is, kan geen toeval zijn. Ik ben gepassioneerd door jeugdboeken,'' vertelt Do Van Ranst die Bart Moeyaert en Guy Didelez als zijn favoriete jeugdauteurs bestempelt.

Meir

Echt nadenken over het feit dat hij een jeugdboek ging schrijven, moest Do dan ook niet doen. ,,Het was bijna vanzelfsprekend dat het een jeugdboek zou worden. Het idee voor Boomhuttentijd is al wandelend over de Antwerpse Meir ontstaan. Opeens viel het idee me binnen en ik was vertrokken.''

,,Op een paar maand tijd heb ik m'n boek geschreven. Voordien had ik …Lees verder

Net wanneer vader meer tijd voor hem heeft en de belofte van wel drie jaar geleden gaat nakomen, stopt het leven van Thomas" -- lezen we op de achterflap van Do van Ransts debuut. Thomas stopt zijn leven -- lezen we binnen de kaften van het verhaal. Op een zaterdagnacht, na een conflict met zijn beste vriend naar aanleiding van een incident in een dancing, zwaait de knappe 14-jarige zijn benen over de brug. Vanaf de volgende zaterdagmorgen, zeven dagen dus na de zwartste dag in het leven van Thomas' naasten, observeert dit verhaal als een camera obscura een week lang de gedragingen en gedachten van Thomas' ouders, zus Lies en broertje Tim. Do van Ranst probeert het onzegbare te verwoorden en de poëtische formulering is een sterk punt van dit boek. De auteur kiest een veelzijdig perspectief, dat echter té duidelijk wordt gemaakt door expliciet te vermelden om welk dagboek of welke innerlijke monoloog het telkens gaat. Moeder Yvette neemt de pen in de hand, zodat er een geschreven ver…Lees verder
Thomas, vijftien jaar, komt uit een harmonieus gezin, met een oudere zus en een broertje van zes. Hij wordt op school gepest, maar heeft één hele goede vriend Robin, die hem beschermt. Zelf is hij een teruggetrokken, gevoelige puber, die het heel moeilijk heeft, maar thuis niets zegt. Geduldig accepteert hij het dat z'n vader een drie jaar geleden gedane belofte om een boomhut voor hem te maken, nu ineens wil uitvoeren, maar dat is drie jaar te laat. Z'n zoon is hem allang ontgroeid. Dat blijkt wel als ze het, bericht krijgen, dat Thomas dood is. De reden van z'n zelfgekozen dood: eenzaamheid, voortkomend uit de homofiele liefde voor z'n vriend, die niet beantwoord wordt, is de ouders niet bekend. Zijn zus weet het wel, want Robin vertelt haar achteraf de hele toedracht. Geen vrolijk verhaal, maar wel een aansporing toch vooral over problemen te praten, hetzij thuis of elders. Het verhaal is afstandelijk verteld, steeds onderbroken door de persoonlijke manier waarop een ieder het verl…Lees verder

Over Do Van Ranst

Do Van Ranst (Dendermonde, 13 juli 1974) is een Vlaams auteur van kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Van Ranst debuteerde in 1999 met Boomhuttentijd, een verhaal over zelfmoord, rouw en verdriet. Later volgde Zeven zinnen en een zoen, een speels verhaal over een jong meisje dat voor de eerste keer moet zoenen op de planken. Het succesrijke boek kreeg twee vervolgen: Een pruik en paarse lippen en Hoge hakken en een hoed.

Mijn bed is een boot gaat over een jongen die met zijn moeder de dood van zijn vader verwerkt. Een boek ook over thuiskomen en het verleden af en toe vergeten. In Mijn hondenjongen, dat bekroond werd door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, staat verliefdheid centraal.

Met zijn manuscript Mijn vader zegt dat we levens redden won Van Ranst de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2004. Het is een verhaal in een ongewoon decor over jonge mensen in een huis in…Lees verder op Wikipedia