Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

B.I.B : boekenbende in de bib

Do Van Ranst (auteur), Ellen Cornelis (illustrator)
+1
B.I.B : boekenbende in de bib
×
B.I.B : boekenbende in de bib B.I.B : boekenbende in de bib
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Fien wil met haar vier vrienden (12 en 13 jaar) een bibliotheek beginnen, maar dat blijkt niet zo eenvoudig. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Bibliotheken, Lezen
Titel
B.I.B : boekenbende in de bib / Do van Ranst ; met ill. van Ellen Cornelis
Auteur
Do Van Ranst
Illustrator
Ellen Cornelis
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2007
36 p. : ill.
ISBN
9789059082175

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

R.I.P. betekent 'rust in vrede'; B.I.B. betekent allerminst rust in de bib, want als de 'Boekenbende in de Bib' arriveert, valt er te veel te beleven. Op zolder heeft Fien een schat, dozen vol boeken, ontdekt, waarmee ze samen met haar vriendjes een bibliotheek wil starten. In de garage nog wel. Maar hoe start je een bibliotheek? Wat moet er gebeuren als iemand een boek leent? Hoe vind je er het boek dat je zoekt? Kan je er enkel boeken lenen?

De boekenbende besluit de lokale bibliotheek onveilig te maken en het uit te zoeken onder leiding van Jitske, een meisje dat bibliotheekschool volgt. Zij vertelt hen over de verschillende genres van boeken, de tweedeling fictie/non-fictie, het rek met nieuwe aanwinsten. Haar uitleg lezen we in een doorlopend verhaal, doorspekt met vragen en grapjes van de kinderen. Het interessantste is de manier waarop de kinderen kennismaken met zoeksystemen (geautomatiseerde catalogus, de grasduiner, de internetruimte). Ze wisten aanvankelijk zelfs nie…Lees verder
Fien wil met dozen met boeken een bibliotheek starten. Haar vier vrienden, 12 en 13 jaar, zijn wel voor dit plan te vinden. Samen gaan ze op onderzoek uit in een echte bibliotheek. Ze ontdekken zo op een speelse manier in zeven hoofdstukken hoe een bibliotheek werkt, wat een catalogus is en welke materialen je kunt lenen. De kleurige illustraties zijn collages van foto's, tekeningen en silhouetten. De zoektocht van de kinderen is verhalend, met humor beschreven, ruim voorzien van grappige illustraties. Een kwart bevat informatie over het bibliotheekwerk. De toon is echter voor de leeftijd van de personages nogal kinderachtig, evenals de illustraties. Daardoor zullen kinderen zich niet gemakkelijk herkennen. Deze uitgave van de VCOB heeft onmiskenbaar een educatieve boodschap. Is te gebruiken bij groepsbezoeken. Vanaf ca. 9 jaar.

B.I.B. Boekenbende in de bib

Op een speelse manier is dit boekje een introductie op bibliotheekbezoek. Fien heeft op zolder dozen vol boeken gevonden. Ze wil een bibliotheek beginnen, maar hoe doe je dat? Samen met haar vrienden, Lars, Lilly, Rik en Stef, gaat ze kijken in de openbare bibliotheek. De persoonlijkheid en de interesses van ieder van de vrienden is een staalkaart van die van de bibliotheekgebruikers. Elk hoofdstuk van het verhaal wordt geflankeerd door weetjes in de kantlijn, over genres, fictie en non-fictie, Zizo tot en met het reglement van de bib. Het is eens een andere en leukere manier om kennis te maken met de bib. Ik vraag me alleen af of elf- à twaalfjarigen nog zullen geboeid zijn door het verhaal.


Over Do Van Ranst

Do Van Ranst (Dendermonde, 13 juli 1974) is een Vlaams auteur van kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Van Ranst debuteerde in 1999 met Boomhuttentijd, een verhaal over zelfmoord, rouw en verdriet. Later volgde Zeven zinnen en een zoen, een speels verhaal over een jong meisje dat voor de eerste keer moet zoenen op de planken. Het succesrijke boek kreeg twee vervolgen: Een pruik en paarse lippen en Hoge hakken en een hoed.

Mijn bed is een boot gaat over een jongen die met zijn moeder de dood van zijn vader verwerkt. Een boek ook over thuiskomen en het verleden af en toe vergeten. In Mijn hondenjongen, dat bekroond werd door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, staat verliefdheid centraal.

Met zijn manuscript Mijn vader zegt dat we levens redden won Van Ranst de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2004. Het is een verhaal in een ongewoon decor over jonge mensen in een huis in…Lees verder op Wikipedia