Boek
Nederlands
Vertaling van het tweede gedeelte van 'Utopia' van Thomas More uit 1516, gelardeerd met interviews met Vlaamse denkers over de invloed, haalbaarheid en relevantie van More's denkbeelden en vergezeld van een dvd met een gedramatiseerde documentaire over de huidige misstanden in de wereld.
Titel
Terug naar Utopia
Auteur
Dirk Tieleman Geert Heymans
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2016
155 p. : ill. + dvd documentaire 'Back to Utopia'
ISBN
9789059087781 (paperback)

Besprekingen

In 2016 wordt gevierd dat 'Utopia' van Thomas More vijfhonderd jaar geleden verscheen. Het boek 'Terug naar Utopia' en de bijbehorende dvd met de documentaire 'Back To Utopia' zetten aan tot reflectie over de erfenis en relevantie van More's boek voor vandaag. Het boek bevat een nieuwe, zeer vlot lezende vertaling van alleen het tweede deel van More's 'Utopia'. De vertaling wordt afgewisseld met foto's uit de documentaire en interviews met Herman Van Rompuy (Belgisch politicus), psycholoog Marc Buelens, econoom Geert Noels, Belgisch politica Bea Cantillon, politiek filosofe Tinneke Beeckman en kerkjurist Rik Torfs over More's invloed, relevantie en de haalbaarheid van zijn denkbeelden. De dvd bevat een fraai gefilmde, gedramatiseerde documentaire over More’s utopie als aanleiding om de misstanden van onze huidige wereld aan de orde te stellen. Documentairemaker Fabio Wuytack meent dat Utopia geen concrete plek is, maar een 'state of mind'. Boek en dvd vullen elkaar uitstekend aan. Een…Lees verder

Over Dirk Tieleman

Dirk Tieleman (Kapellen, 8 maart 1940) is een Belgisch schrijver en journalist.

Biografie

Tieleman volgde zijn secundair onderwijs bij de jezuïeten te Gent en studeerde vervolgens Germaanse talen aan de Universiteit van Gent. Na zijn studies gaf hij drie jaar les op een meisjesschool.

Vanaf 1967 werkte hij voor de nieuwsdienst van de nationale radio. In 1989 maakte hij de overstap naar de televisie om aan de slag te gaan voor Panorama. Als kenner van Azië en de islam reisde hij samen met Renaat Lambeets, Chris Robberechts en Toon Opdenacker 12000 km met de motor door het GOS, het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Het resultaat waren verschillende reportages en een boek. In 1994 startte hij Terzake en tussen 1999 en 2002 werkte hij mee aan het duidingsmagazine Koppen.

Na zijn pensionering bij de VRT in 2005 blijft hij actief in het productiehuis Telesaurus. Anno 2011 is Tieleman betrokken bij "Vlaanderen Vandaag" v…Lees verder op Wikipedia