Boek
Nederlands

De durvers van de jaren 60 : kroongetuigen over de welvaartsstaat na de sluiting van Ford Genk

Dirk Tieleman (auteur)
+1
De durvers van de jaren 60 : kroongetuigen over de welvaartsstaat na de sluiting van Ford Genk
×
De durvers van de jaren 60 : kroongetuigen over de welvaartsstaat na de sluiting van Ford Genk De durvers van de jaren 60 : kroongetuigen over de welvaartsstaat na de sluiting van Ford Genk

De durvers van de jaren 60 : kroongetuigen over de welvaartsstaat na de sluiting van Ford Genk

Beschrijving van de opkomst en ondergang van de Vlaamse welvaartsstaat (1962-2012). Volgens Tieleman zijn politici, bankiers en vakbonden mee schuldig aan het verlies van de Belgische industrieën. Hij sprak met o.m. Louis Croonen van Ford Genk, Guy Mortier van Humo en Kathleen Steel van Fortis.
Titel
De durvers van de jaren 60 : kroongetuigen over de welvaartsstaat na de sluiting van Ford Genk
Auteur
Dirk Tieleman
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2013
205 p., [8] p. pl.
ISBN
9789461311382 (paperback)

Besprekingen

In De durvers van de jaren 60 schetst Dirk Tieleman een tijdperk van voordien ongekende mogelijkheden. ‘De mensen “veramerikaniseren”. Ze aanbidden het gouden kalf, de golden sixties doen Vlaanderen zwelgen in de consumptie.’ Je kon het ver schoppen in die tijd en de actoren geloven graag dat dat vooral hun verdienste was en niet zozeer een gelukkige samenloop van omstandigheden. Dat is bitter voor de jongere generaties die geen andere dan crisistijden kennen. De belangrijkste kroongetuige is Louis Croonen, die mee onderhandelde over de vestiging van een Ford-fabriek in België. Tijdens de onderhandelingen toonde de grote baas van Ford Europe, John Andrews, veel belangstelling voor de vakbonden. ‘We know very, very well how to handle the unions’, verzekerde Croonen hem. Het verhaal van Croonen, die een mooie carrière bij elkaar breide in de financiële wereld, in het bedrijfsleven en in de media, kende wellicht zijn hoogtepunt toen hij directeur werd van Humo.
Het le…Lees verder

Over Dirk Tieleman

Dirk Tieleman (Kapellen, 8 maart 1940) is een Belgisch schrijver en journalist.

Biografie

Tieleman volgde zijn secundair onderwijs bij de jezuïeten te Gent en studeerde vervolgens Germaanse talen aan de Universiteit van Gent. Na zijn studies gaf hij drie jaar les op een meisjesschool.

Vanaf 1967 werkte hij voor de nieuwsdienst van de nationale radio. In 1989 maakte hij de overstap naar de televisie om aan de slag te gaan voor Panorama. Als kenner van Azië en de islam reisde hij samen met Renaat Lambeets, Chris Robberechts en Toon Opdenacker 12000 km met de motor door het GOS, het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Het resultaat waren verschillende reportages en een boek. In 1994 startte hij Terzake en tussen 1999 en 2002 werkte hij mee aan het duidingsmagazine Koppen.

Na zijn pensionering bij de VRT in 2005 blijft hij actief in het productiehuis Telesaurus. Anno 2011 is Tieleman betrokken bij "Vlaanderen Vandaag" v…Lees verder op Wikipedia