Boek
Nederlands

Villa Lummelmaar

Dirk Nielandt (auteur), Mark Janssen (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Lisa wast zich met zemelzeep en drinkt heel gezonde chocolademelk. Haar ouders zijn dan ook heel anders dan de zwerver Piet van villa Lummelmaar, die in oude spullen handelt. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Anders zijn
Titel
Villa Lummelmaar / Dirk Nielandt ; met tek. van Mark Janssen
Auteur
Dirk Nielandt
Illustrator
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2001
102 p. : ill.
ISBN
90-5838-113-7

Besprekingen

In dit grappige verhaal leven Lisa en haar ouders als in een reclamespotje. Vader Rik bedenkt slogans en leeft er ook naar. Moeder richt het huis in met de nieuwste snufjes die haar man aanprijst. Dirk Nielandt let in taalgebruik op details die het komische effect verhogen. Wanneer Lisa's ouders inkopen doen, halen ze bv. 'de buit' binnen.

Lisa vindt dit leventje prima, maar haar denkwereld en leefpatroon worden verstoord wanneer ze kennismaakt met Lummelmaar en zijn vriendin Floor, die slordige evenbeelden van haar ouders lijken te zijn. Van dan af worden twee werelden met elkaar geconfronteerd. De pointe is verrassend, verwarrend en grappig. Toch vraagt de originele idee om wat meer uitwerking om voldoende effect te scoren. Ook al is het leuk dat de lezers voortdurend op het verkeerde been worden gezet, toch staan te grote gedachtesprongen een coherente verhaallijn in de weg. Enkele verhalen over een vierdewereldbedrijfje laten ruimte voor gissingen en geven aanzet tot diepe…Lees verder
In 25 korte hoofdstukjes, genummerd van 3380 tot en met 3405, leren we het meisje Lisa kennen. Ze poetst haar tanden met de beste pasta, wast zich met zemelzeep en drinkt heel gezonde chocolademelk. Haar vader, reclamespecialist, en moeder zijn voortdurend met materiële zaken bezig en halen de nieuwste snufjes in huis. Het is geen wonder dat Lisa geïnteresseerd raakt in het zwerverstype Piet die woont in villa Lummelmaar. Diens vriendin Floor heeft een winkeltje in oude spullen; deze mensen zijn tegenpolen van het ouderpaar. Vreemd is het dat de ouders op vakantie gaan en Lisa alleen achterlaten. Als ze terugkomen, blijken ze een vliegtuigcrash overleefd te hebben waar verder weinig over wordt gerept. Aan het eind blijkt dat we met een dagelijkse tv-soap te maken hebben gehad, en dat is dan de enige verrassing van dit boek. Als de auteur een serieuze soap heeft willen schrijven, dan lijkt dit genre te hoog gegrepen; als parodie is het magertjes en gaan de vele reclamegrappen snel verv…Lees verder

Over Dirk Nielandt

Dirk Nielandt is een Vlaams jeugdauteur.

Hij werkt al meer dan tien jaar professioneel als scenarist voor heel wat kinderprogramma's. Hij is ook jeugdauteur en werkte met de scenario-schrijver van de Disney-klassieker Pocahontas en de eerste DreamWorks-animatiefilm The Prince of Egypt.

In de jaren negentig was hij enige tijd hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske.

Tevens is hij sinds halverwege 2004 de vaste scenarist van de gag-stripreeks Klein Suske en Wiske (vanaf deel 5).

Nielandt schreef ook scenario's voor de Ketnetseries Spring en De 5e boog.

In februari 2006 werkte Nielandt aan het scenario voor de Suske en Wiske-tekenfilm De Texas Rakkers. De film verscheen in juli 2009 in de bioscoop.

Ook schreef hij afleveringen voor Vlaamse politiereeksen, zoals: Witse, Wolven en Code 37.

Verder schreef hij een aflevering voor de 21ste reeks van F.C. …Lees verder op Wikipedia