Boek
Nederlands

Over Arne

Dirk Nielandt (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De ouders van Arne (11) zijn gescheiden. Zijn vader is bij de politie. Hij zit achter een dief aan. Arne komt erachter dat zijn moeder die dief is. Wie moet hij nu helpen? Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Over Arne
Auteur
Dirk Nielandt
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2008
188 p.
ISBN
9789022322550

Besprekingen

Arne is pas elf en zijn ouders zijn net uit elkaar gegaan, wat hem erg tegenvalt. Hij probeert hen telkens opnieuw te laten praten met elkaar, maar dit mondt steevast uit in ruzie en scheldpartijen. Arnes vader is politiecommissaris en belast met een zaak waarbij hij een juwelendief moet opsporen. De dief in kwestie steelt een juweel uit het museum en legt het daarna op de gekste plaatsen terug, zoals in de etalage van de bakker. Plots begint Arnes moeder zich eigenaardig te gedragen. Ze loopt op de vreemdste uren rond in de stad en wanneer ze Arne tegenkomt, lijkt ze zich betrapt te voelen. Wanneer blijkt dat zijn moeder ook echt de juwelendief is, staat Arne voor een onmogelijke keuze: moet hij zijn vader helpen en ervoor zorgen dat zijn moeder de gevangenis invliegt, of moet hij ervoor zorgen dat zijn vader de juwelendief nooit te pakken krijgt? Vanaf dan wordt het alleen maar spannender voor Arne en zijn ouders.
Dit boek is ideaal voor kinderen die niet zo graag lezen. Het lett…Lees verder
De ouders van de 11-jarige Arne zijn gescheiden en maken nog steeds erg veel ruzie. Doordeweeks woont hij bij zijn moeder, de weekenden bij zijn vader. Arnes vader werkt bij de politie als rechercheur en zit achter de ‘hartendief’ aan die bij musea inbreekt en steeds een hartenkaart achterlaat. Arne ontdekt dat zijn moeder deze dief is en komt dan in de problemen. Moet hij zijn vader waarschuwen of juist zijn moeder. Vlot, maar literair weinig boeiend, geschreven speurdersverhaal verteld vanuit het gezichtspunt van Arne. Het gegeven is aardig, soms humoristisch, maar ook voorspelbaar en ongeloofwaardig, zeker wat het slot van het verhaal betreft. De personages komen niet echt goed uit de verf (helaas geldt dat ook voor Arne), en de liefde tussen Arne en zijn buurmeisje Emma hangt er maar een beetje bij. De foto op het omslag komt niet overeen met de inhoud van het verhaal, maar de titel en bijgevoegde korte tekst zullen lezers die van eenvoudige speurdersverhalen houden zeker trekken…Lees verder

Over Dirk Nielandt

Dirk Nielandt is een Vlaams jeugdauteur.

Hij werkt al meer dan tien jaar professioneel als scenarist voor heel wat kinderprogramma's. Hij is ook jeugdauteur en werkte met de scenario-schrijver van de Disney-klassieker Pocahontas en de eerste DreamWorks-animatiefilm The Prince of Egypt.

In de jaren negentig was hij enige tijd hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske.

Tevens is hij sinds halverwege 2004 de vaste scenarist van de gag-stripreeks Klein Suske en Wiske (vanaf deel 5).

Nielandt schreef ook scenario's voor de Ketnetseries Spring en De 5e boog.

In februari 2006 werkte Nielandt aan het scenario voor de Suske en Wiske-tekenfilm De Texas Rakkers. De film verscheen in juli 2009 in de bioscoop.

Ook schreef hij afleveringen voor Vlaamse politiereeksen, zoals: Witse, Wolven en Code 37.

Verder schreef hij een aflevering voor de 21ste reeks van F.C. …Lees verder op Wikipedia