Boek
Nederlands

Honden in de nesten

Dirk Nielandt (auteur), Christoph Kirsch (illustrator)
+1
Honden in de nesten
×
Honden in de nesten Honden in de nesten

Honden in de nesten

Dirk Nielandt (auteur), Christoph Kirsch (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Sanne bezoekt elke dag Tom de herdershond in het dierenasiel. Als Tom op een dag gewond is, wil niemand helpen. Sanne gaat zelf op onderzoek uit. AVI-M6. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Extra onderwerp
DET, verhalen
Leesniveau
AVI 7, AVI M6
Titel
Honden in de nesten
Auteur
Dirk Nielandt
Illustrator
Christoph Kirsch
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2007
58 p. : ill.
ISBN
9789027672551

Besprekingen

leesmateriaal voor kleuters

Kinderen aan wie thuis en in de kleuterschool veel wordt voorgelezen, ontwikkelen spontaan een interesse voor letters en woorden. Ze ontdekken snel dat woorden niet alleen een betekenis hebben, maar ook een vorm en ze raken gefascineerd door het zelf leren ontcijferen van eenvoudige woorden. Op deze prille lezertjes mikt de serie 'Kleuters samenleesboek' van uitgeverij Zwijsen. De verhalen verschenen eerder in 1997 in de serie 'Schatgravertjes'. De vierkante boekjes hebben een stevig kaft met een speelse, uitnodigende tekening. De rechterpagina's zijn bedoeld voor de kleuter die graag woordjes leert lezen. Op de linkerpagina's staan een plaatje en een blokje tekst die door een ervaren lezer wordt voorgelezen. De verhalen die Maria van Eeden in deze heruitgaven brengt, zijn grappig en hebben meestal een verrassende ontknoping. Al spelend leren de kinderen een aantal eenvoudige éénlettergrepige woorden en hun letters herkennen. Dit is leuk en stimulere…Lees verder
Sanne fietst elke dag langs het hondenasiel, waar herdershond Tom haar begroet. Tom is gewond, daarom slaat Sanne alarm. Alle volwassenen laten het afweten, dus gaat Sanne zelf op onderzoek uit, met opzienbarend resultaat. Veertien hoofdstukken, duidelijke lay-out met tekstblokken, bovenaan elke bladzij een L-vormig wormpje van de serieletters 'Bolleboos'. Deel uit deze serie* voor 7- en 8-jarigen die vlot lezen, op niveau 'op weg', AVI-M6. Veel zwart-grijze illustraties in pen en aquarel, figuren met ronde hoofden, summier aangeduide mond, ogen en neus, goed passend bij de sfeer (bijvoorbeeld op bladzijde 11: de massieve, dreigende man tegenover het kordate, tengere meisje en de onderdanige hond). Soms zijn de karakters wat clichématig, bijvoorbeeld in de discussie tussen de asieleigenaar en zijn medeplichtige. De actie is deels verwerkt in Sannes gedachten: “Arm beest! Heeft hij soms iets heets gegeten?” Spannende speurder, beleefd vanuit Sanne. Vanaf ca. 7,5 jaar.

Honden in de nesten

Sanne houdt ontzettend veel van honden maar haar moeder wil er geen in huis. Elke dag fietst ze langs het hondenasiel van Rinus. Tom de herdershond volgt haar dan langs de omheining en meestal stopt Sanne om hem te knuffelen. Op een dag ontdekt ze dat de tong van Tom bloedt. Ze gaat tot bij Rinus en die belooft dat hij er zal naar kijken. Sanne ontdekt 's anderendaags dat Tom verdwenen is en gaat op onderzoek uit. Ze kijkt stiekem rond in het asiel. De hokken liggen er smerig bij en er zitten te veel dieren in één kooi. Haar moeder gelooft haar verhaal niet en als ze gaan kijken met de dierenbescherming heeft Rinus alles schoongemaakt en de zieke honden verwijderd ... Dit spannende verhaal over een heldhaftig meisje dat zielige honden redt, zal op heel wat bijval kunnen rekenen. Dierenliefde en avontuur: twee keer raak! In de reeksjes voor kinderen van zeven en acht die snel vorderen met lezen (start, op weg en plus) neemt dit de middenpositie in (oud AVI-niveau 7). En dan is er nog '…Lees verder

Over Dirk Nielandt

Dirk Nielandt is een Vlaams jeugdauteur.

Hij werkt al meer dan tien jaar professioneel als scenarist voor heel wat kinderprogramma's. Hij is ook jeugdauteur en werkte met de scenario-schrijver van de Disney-klassieker Pocahontas en de eerste DreamWorks-animatiefilm The Prince of Egypt.

In de jaren negentig was hij enige tijd hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske.

Tevens is hij sinds halverwege 2004 de vaste scenarist van de gag-stripreeks Klein Suske en Wiske (vanaf deel 5).

Nielandt schreef ook scenario's voor de Ketnetseries Spring en De 5e boog.

In februari 2006 werkte Nielandt aan het scenario voor de Suske en Wiske-tekenfilm De Texas Rakkers. De film verscheen in juli 2009 in de bioscoop.

Ook schreef hij afleveringen voor Vlaamse politiereeksen, zoals: Witse, Wolven en Code 37.

Verder schreef hij een aflevering voor de 21ste reeks van F.C. …Lees verder op Wikipedia