Boek
Nederlands

De 5e boog

Dirk Nielandt (auteur)
+1
De 5e boog
×
De 5e boog De 5e boog
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Kato en vier andere jongeren worden met een smoes door de witte heks Cara naar museum Bokrijk gelokt. Ze zijn de uitverkorenen om tegen de magisch verbannen Mordus in het moeras te strijden. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Magie
Titel
De 5e boog
Auteur
Dirk Nielandt
Taal
Nederlands
Parallele titel
De vijfde boog
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2010
231 p.
Aantekening
Gebaseerd op de televisieserie 'De 5e boog'
ISBN
9789022325605 (paperback)

Besprekingen

Kato en vier andere jongeren denken op kamp te gaan, maar worden met een smoes door de witte heks Cara naar museum Bokrijk gelokt. Ze zijn de uitverkorenen om tegen Mordus in het moeras te strijden. Alleen zij kunnen samen het magische boek met de vijf bogen ontcijferen. Lukt hen dat niet dan wint Mordus en zal alles vernietigd worden. De vijf jongeren krijgen te maken met vele tegenslagen. Gebaseerd op de televisieserie van Ketnet. Het verhaal speelt zich af in het openluchtmuseum Bokrijk. Hiervoor wordt veel reclame gemaakt. Zinnen als: “Midden in het hart van de Limburgse bossen ligt dit unieke museum op een enorme lap grond”, komen regelmatig voor. Het einde is enigszins open. Het fantasieverhaal komt niet altijd geloofwaardig over. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk waarom Kato ineens wil blijven en waarom de smid de kinderen bij de politie helpt. De spanning wordt goed opgebouwd, doordat je met de jongeren samen te weten komt wat hun opdracht is en hoe ze die moeten uitvoeren. A…Lees verder

De 5de boog

In Bokrijk woont Cara, een excentrieke kruidenvrouw. Ze roept vijf uitverkoren jongeren op om Mordus te verslaan. Mordus is een natuurkracht, die elke 199 jaar dreigt te ontnappen uit het moeras. Er is nog maar weinig tijd over om dit te verhinderen. De vijf worden met een smoes naar Bokrijk gelokt: Kato denkt dat ze op dansstage gaat, Babs gaat op kamp, Tuur gaat op gamekamp, ...   Maar al vlug hebben ze door dat ze een speciale missie hebben. Ze zijn allemaal jarig op vijf mei.  Alleen zij samen kunnen het magische boek met de vijf bogen ontcijferen. Als dit niet lukt, dan wint Mordus en zal de wereld vernietigd worden. Na veel hindernissen slagen de jongeren op het nippertje in hun missie.
Het verhaal speelt zich af in Bokrijk. Het boek is gebaseerd op enkele geschiedkundige gebeurtenissen. De historische begrippen die je terugvindt in het verhaal, zoals schuttersgilden, geveltekens, beker der gerechtigheid, geneeskrachtige kruiden,... worden achteraan in het boek verklaard. …Lees verder

Over Dirk Nielandt

Dirk Nielandt is een Vlaams jeugdauteur.

Hij werkt al meer dan tien jaar professioneel als scenarist voor heel wat kinderprogramma's. Hij is ook jeugdauteur en werkte met de scenario-schrijver van de Disney-klassieker Pocahontas en de eerste DreamWorks-animatiefilm The Prince of Egypt.

In de jaren negentig was hij enige tijd hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske.

Tevens is hij sinds halverwege 2004 de vaste scenarist van de gag-stripreeks Klein Suske en Wiske (vanaf deel 5).

Nielandt schreef ook scenario's voor de Ketnetseries Spring en De 5e boog.

In februari 2006 werkte Nielandt aan het scenario voor de Suske en Wiske-tekenfilm De Texas Rakkers. De film verscheen in juli 2009 in de bioscoop.

Ook schreef hij afleveringen voor Vlaamse politiereeksen, zoals: Witse, Wolven en Code 37.

Verder schreef hij een aflevering voor de 21ste reeks van F.C. …Lees verder op Wikipedia