Boek
Nederlands

Hotel Aphrodite

Dirk Bracke (auteur)
+1
Hotel Aphrodite
×
Hotel Aphrodite Hotel Aphrodite

Hotel Aphrodite

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Jadzia is een tienermeisje uit Polen. Haar leven ziet er grauw en eentonig uit. Ze ontmoet Lech en hij belooft haar een geweldige toekomst in België. Dat ze met mannen moet slapen om hun mooie toekomst waar te maken, had Lech niet verteld.
Onderwerp
Prostitutie
Titel
Hotel Aphrodite
Auteur
Dirk Bracke
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2011
175 p.
ISBN
9789059084377 (paperback)

Besprekingen

De Poolse Jadzia is vijftien en woont met haar zussen en moeder in een appartement. Haar dagen zijn grijs en leeg en zoals veel pubermeisjes doet ze niets liever dan samen met haar vriendinnen dromen van een spannende toekomst met een leuke man. En dan komt de charmante Lech op haar pad. Hij wil haar meenemen naar België en belooft haar het leven vol luxe waar ze tot dan toe enkel over kon dromen.
Maar natuurlijk is er ook de keerzijde van de medaille: zoals menig lezer ongetwijfeld van ver voelt aankomen, blijkt Lech een pooier te zijn en wordt Jadzia verplicht om met vreemde mannen naar bed te gaan. Jadzia is het Nederlands niet machtig en heeft geen papieren, dus lijkt het onmogelijk om uit de klauwen van haar pooier te komen. 
Nic, een verlegen jongen met een hazenlip, zonder vrienden, raakt gefascineerd door de mooie Jadzia. Hij heeft er al zijn spaargeld voor over om met haar te slapen en wil niets liever dan voor altijd bij haar zijn. Kan hij Jadzia redden?
Ind…Lees verder
De 15-jarige Jadzia uit het uitzichtloze Gdansk in Polen ontmoet de charmante Lech. Hij belooft haar mee te nemen naar België om te studeren en veel geld te verdienen. Eenmaal aangekomen houdt hij haar verblijfsvergunning achter en manipuleert haar tot prostitutie. De Vlaamse auteur schreef vele jeugdboeken en won hiermee meerdere prijzen. Dit boek beschrijft de situatie van een gedwongen prostituée in een vreemd land, wisselend tussen de blik van Jadzia en de 15-jarige Nic, een van haar klanten. Een duidelijk verloop, makkelijk taalniveau en redelijk eenvoudige plot, met een lineaire vertelstructuur die naar een eind toewerkt. Flink emotionele uitweiding is afwezig. Dit gecombineerd met een hippe uitstraling van het boek – een mooi gekleurde foto op het voorplat, een luipaardmotief met grote vrolijke letters op het achterplat, gouden randen en gekrulde versieringen – maken het deprimerende verhaal tot een bijna naïef feelgood boek. Tot op zekere hoogte realistisch. Introductie voor j…Lees verder

Hotel Aphrodite

In 'Hotel Aphrodite' maken we kennis met Jadzia, een Pools meisje van vijftien jaar, dat door de mooie praatjes van Lech mee naar België is gelokt en hier in de prostitutie terecht komt. De schaamte die ze voelt tegenover haar familie weerhoudt haar ervan om terug naar huis te keren. Toch is het haar droom om aan Lech en alle klanten die hij voor haar vindt, te ontsnappen. De antagonist in dit boek is Nic, een jongen met een hazenlip, die gefascineerd is door Jadzia. Hij heeft er dan ook al zijn spaargeld voor over om met haar te kunnen slapen. Zijn droom is om voor altijd bij Jadzia te kunnen zijn en hij zal haar helpen te ontsnappen … koste wat het kost.
Klinkt cliché? Is het ook! De schrijfstijl van Dirk Bracke maakt dat het boek vlot leest, het onderwerp maakt dat het boek jonge tieners zal boeien door hen in te leiden in een gruwelijke wereld die ze nog niet kennen, maar na kaskrakers als 'Het uur nul', zijn we meer gewoon van Dirk Bracke.
Geen van de twee hoofdperson…Lees verder

Over Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Grencken

Dirk Bracke (Sint-Gillis-Waas, 4 juni 1953 – Stekene, 15 juni 2021) was een Belgische schrijver van jeugdboeken. Zijn werk is vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools. In 2010 verfilmde Hans Herbots Het engelenhuis tot Bo en in 2015 verfilmden Adil El Arbi & Bilall Fallah Black.

Biografie

Bracke volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en begon te werken op een postsorteercentrum. Hij publiceerde enkele kortverhalen in de Vlaamse Filmpjes vooraleer hij in 1993 debuteerde met Steen. Hij zette de toon voor zijn verdere werk met Blauw is bitter waarin hij allerlei maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij, zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, instellingen en sociale wantoest…Lees verder op Wikipedia