Boek
Nederlands

Florica

Dirk Bracke (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Florica (15) komt uit een zigeunerfamilie. Als ze Jason leert kennen, worden de twee verliefd op elkaar. Maar Florica zal worden uitgehuwelijkt aan een Roma in Tsjechië. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Florica
Auteur
Dirk Bracke
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2018
205 p.
ISBN
9789059088351 (paperback)

Besprekingen

De populaire Vlaamse jeugdauteur, bekend van zijn maatschappelijke probleemboeken voor en over jongeren, schrijft over het leven in een zigeunerfamilie en de restricties die dat met zich meebrengt. Het 15-jarige zigeunermeisje Florica zal worden uitgehuwelijkt aan een Tsjechische Roma. Zij en haar vriendje Jason proberen dat te voorkomen. Het verhaal is actiegedreven, bevat veel dialoog (met de nodige schuttingtaal) en kent kleine spanningsbogen waarin seks en geweld een rol spelen. Op de achtergrond wordt extreemrechts gedachtegoed aangekaart. De lezer beziet de gebeurtenissen vanuit een alwetend perspectief, waarin vele focalisatiewisselingen plaatsvinden. Jammer genoeg blijven de personages vlakke stereotypen die bovendien wel erg egocentrisch en narcistisch zijn. Of jongeren zich daaraan zullen storen, is echter de vraag. Vanaf ca. 13 jaar.

Florica

Florica (15) en haar broer Luca hebben Ruud, een gadzo, ervan overtuigd dat Florica op hem verliefd is. Zo kunnen ze hem allerlei dure spullen aftroggelen: iPhone, nieuwe kleren...Florica maakt hem het hoofd gek... ze knoopt haar bloesje open, staat hem toe haar te kussen... Ze hoeft maar even naar hem te lonken en hij haalt zijn portefeuille al boven. 'Een gadzo is een fruitboom die je leeg mag plukken', heeft papa hen al vroeg geleerd. Luca blijft in de buurt voor het geval Ruud te ver gaat. Zich door een gadzo laten ontmaagden zou niet aanvaard worden in de kampania. De schande voor haar familie zou ondraaglijk groot zijn.

Jason studeert automechanica. Hij houdt van fitnessen en uitgaan. In de discotheek ontmoet hij een vreemd trio: een zeer mooie jonge meid, haar broer en de veel oudere Ruud die zijn ogen niet uit Florica's bloesje kan houden. Wat voor een situatie is dit? Als de jongen zijn zus in het gezicht slaat, twijfelt hij... tussenbeide komen of toch maar nie…Lees verder

Over Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Grencken

Dirk Bracke (Sint-Gillis-Waas, 4 juni 1953 – Stekene, 15 juni 2021) was een Belgische schrijver van jeugdboeken. Zijn werk is vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools. In 2010 verfilmde Hans Herbots Het engelenhuis tot Bo en in 2015 verfilmden Adil El Arbi & Bilall Fallah Black.

Biografie

Bracke volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en begon te werken op een postsorteercentrum. Hij publiceerde enkele kortverhalen in de Vlaamse Filmpjes vooraleer hij in 1993 debuteerde met Steen. Hij zette de toon voor zijn verdere werk met Blauw is bitter waarin hij allerlei maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij, zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, instellingen en sociale wantoest…Lees verder op Wikipedia