Boek
Nederlands

Even gelukkig : over verliefden, de liefde en dan ook nog wat verdriet (variaties op eenzelfde thema)

Dimitri Leue (auteur)
+1
Even gelukkig : over verliefden, de liefde en dan ook nog wat verdriet (variaties op eenzelfde thema)
×
Even gelukkig : over verliefden, de liefde en dan ook nog wat verdriet (variaties op eenzelfde thema) Even gelukkig : over verliefden, de liefde en dan ook nog wat verdriet (variaties op eenzelfde thema)

Even gelukkig : over verliefden, de liefde en dan ook nog wat verdriet (variaties op eenzelfde thema)

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Bundel met elf teksten over de liefde: gedichten, theater, (liefdes)brieven en auctorie͏̈le verhalen. Op de bijgevoegde cd staat pianomuziek. Vanaf ca. 14 jaar.
Titel
Even gelukkig : over verliefden, de liefde en dan ook nog wat verdriet (variaties op eenzelfde thema)
Auteur
Dimitri Leue 1974-
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2006
172 p. + cd
ISBN
90-209-6277-9

Besprekingen

Dit boek bewijst wat al langer vermoed werd. Leue is niet alleen een getalenteerde acteur en theatermaker. Hij is ook een schrijver in hart en ziel die -- ontredderd, gepassioneerd en verwonderd door de liefde -- niets anders wil en liever doet dan de liefde in woorden vatten om haar te verheerlijken, verklaren, begrijpen, beschimpen én verbeelden. Aarzelend, soms wat te uitbundig of wankelend in het experiment, maar bovenal met een ontwapenende integriteit en een ongekend beeldend vermogen.

De bundel opent -- na een bloem van een liefdesgedicht opgedragen aan de liefste -- met 'Het kleine sterven of een poging om drie dagen niet te zijn'. De tekst werd in een ietwat andere (theater)versie in 2000 opgevoerd door Dimitri Leue en An Miller in het Antwerpse jeugdtheaterhuis HETPALEIS. Onbekommerd laverend tussen (liefdes)briefroman en auctoriële vertelroman slingert Leue een beeldschoon en messcherp liefdesverhaal in het hart van de lezer. Het gedicht 'Liefkiezen' stamelt de moeiz…Lees verder
Acteur en theatermaker Dimitri Leue maakt het ook waar op papier. Ontredderd, gepassioneerd en verwonderd door de liefde, wil hij haar verheerlijken, verklaren, beschimpen en verbeelden. Zijn teksten zijn mengelingen van gedichten, theater, (liefdes)brieven en auctoriële verhalen; ze wisselen ingetogenheid, scherpte, humor en taalspel met elkaar af. Terwijl de eerste verhalen en gedichten vooral een onzeker aftasten van de liefde en de zoektocht naar 'de ware' uitademen, focussen de daaropvolgende teksten eerder op het samenleven met (en bedriegen van) de ware, het verlangen naar kinderen, het vergulden van de liefde in een leven met elkaar. De verhalen over overspel zijn complex en verwarrend. Twee teksten, 'Het kleine sterven' en 'Fink', werden eerder opgevoerd in het jeugdtheaterhuis Het Paleis. Op de bijgevoegde cd staan innemend dartele en fragiele pianoklanken van Antoon Offeciers die zich liet inspireren door Leues al even muzikale taal. Een boek met cd dat aangeboden wordt voo…Lees verder

Over Dimitri Leue

CC BY 3.0 - Foto van/door Dimitri Leue

Dimitri Leue (Wilrijk, 18 april 1974) is een Vlaamse acteur, schrijver en scenarist.

Carrière

Hij acteerde in verschillende Vlaamse televisieseries en films, zoals: Omelette à la flamande, De Vliegende Doos en de Liegende Doos, Lange nacht, Windkracht 10, Vergeten straat, Shades, Het Peulengaleis, De Rederijkers, 10 jaar leuven kort, Bedankt voor de zalm, Team Spirit, Team Spirit - de serie, Team Spirit 2 en Team Spirit - de serie 2. In 2011 speelde hij een gastrol in Witse.

Leue is ook lid van de theatergroep De Kakkewieten, samen met onder andere Pieter Embrechts, Tine Embrechts en Adriaan Van Den Hoof. Samen met zijn goede vriendin Tine Reymer heeft hij verschillende kindertheatervoorstellingen opgevoerd. Samen met Pieter Embrechts bracht Leue ook de kindermusical Sunjata.

Leue is ook een schrijver: theater ('Het Kleine Sterven, Maura, Zee-majeur, Zee-Mineur, Azen, Sind…Lees verder op Wikipedia