Een bekende quizmaster wordt in een restaurant aangesproken door een man die beweert zijn vrouw en dochter te hebben ontvoerd. Er ontstaat een macaber spel op leven en dood waarin de quizmaster de kandidaat blijkt te zijn.
Extra onderwerp
Dvd's
Titel
Quiz / scenario en regie Dick Maas
Regisseur
Dick Maas
Acteur
Barry Atsma Pierre Bokma Hanna Verboom
Taal
Nederlands
Uitgever
BFD Home Entertainment, 2012
1 dvd-video
Oorspr. opname
2012
Speelduur
ca. 81 min.
Aantekening
Nederlands gesproken
EAN
8713053015427

Besprekingen

Een thriller uit 2011 van Dick Maas (Sint; Moordwijven) met in de hoofdrollen Barry Atsma (Komt een vrouw bij de dokter), Pierre Bokma, Kim van Kooten en Hanna Verboom. De spelleider van een populaire televiziequiz wordt in een restaurant aangesproken door een man die beweert zijn vrouw en dochter te hebben ontvoerd. Er ontstaat een macaber spel op leven en dood waarin de quizmaster de kandidaat blijkt te zijn. Gerhard Busch (Cinema.nl) vindt dat Quiz door de perfecte toon en timing van Bokma, de spanning, humor en herkenbaarheid een groot publiek aanspreekt. Jann Ruyters (Trouw 22-3-'12) vindt Quiz 'meer burlesk dan spannend', maar 'nog een beetje gered door Pierre Bokma'. Eric Koch (Telegraaf 22-3-'12): '(...) Razend spannend en zwartgeestig, in een bijzondere eenheid tussen de naturalistische dialogen en de geïnspireerde acteurs. Zonder 'aangever' Barry Atsma tekort te doen, alleen al om het optreden van de onvergetelijke valsaris Pierre Bokma mag u Quiz niet missen. (...)'

Over Dick Maas

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob C. Croes / Anefo

Dirk Willem Herman (Dick) Maas (Heemstede, 15 april 1951) is een Nederlandse filmregisseur, scriptschrijver, schrijver, componist en filmproducent.

In 1973 begon hij zijn studie aan de Nederlandse Filmacademie, alwaar hij in 1977 afstudeerde. Samen met Laurens Geels startte hij in 1984 het filmproductiebedrijf First Floor Features (FFF) op. In 2001 verliet hij de organisatie.

De films die Maas regisseert kenmerken zich door een vlot tempo, een vrij eenvoudige plot, veel zwarte humor, vaak actiescènes, speciale effecten en stunts.

Biografie

Dick Maas maakte eerst een aantal korte films van 1975 tot 1981. De korte films uit 1980/81 werden uitgezonden door de VPRO.

Na deze korte films bracht Maas in 1983 zijn eerste lange bioscoopfilm uit, de thriller De lift. Maas ontving gelijk zijn eerste Gouden Kalf voor beste regie. Een jaar later startte hij FFF.

Hierna regisseerde, schreef en produceerde hi…Lees verder op Wikipedia