Boek
Nederlands

Pinkeltje en de aardmannetjes

Dick Laan (auteur), Suzanne Braam (bewerker), Julius Ros (illustrator)
+1
Pinkeltje en de aardmannetjes
×
Pinkeltje en de aardmannetjes Pinkeltje en de aardmannetjes
In de reeks:
Pinkeltje; 16
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Pinkeltje gaat met de aardmannetjes op zoek naar hun sprookjesland in Afrika. De koning van dat land laat hen enkele bekende sprookjes zien. Vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Kabouters
Leesniveau
AVI 8
Titel
Pinkeltje en de aardmannetjes / Dick Laan ; bew. door Suzanne Braam ; met tek. van Julius Ros
Auteur
Dick Laan
Bewerker
Suzanne Braam
Illustrator
Julius Ros
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Kitt /Unieboek, 2004
127 p. : ill.
ISBN
90-410-1142-0

Besprekingen

Dick Laan kan de vraag of er aardmannetjes bestaan niet beantwoorden. Toevallig komt Pinkeltje hem net een verhaal over deze dwergjes vertellen. De aardmannetjes keren terug naar sprookjesland en komen op hun tocht daarheen toevallig in Pinkeltjesland terecht. Daaruit volgt een uitnodiging aan de Pinkelmannetjes en -vrouwtjes om een sprookjesvoorstelling bij te wonen. Pinkeltje is onbelangrijk in dit verhaal; de aardmannetjes zijn slechts een opsomming van namen. De sprookjesvoorstelling is een verkorte en slechte vertolking van de bekendste sprookjes, telkens onderbroken door gefluister van de Pinkelmannetjes en -vrouwtjes. Herdruk van de herschreven versie: wat modernere taal met minder verkleinwoorden en klanknabootsingen. De nieuwe illustraties zijn aardige zwartwitschetsen; ook het omslag is nieuw. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Over Dick Laan

Dick Laan (Wormerveer, 18 december 1894 – Heemstede, 6 oktober 1973) was een Nederlandse kinderboekenschrijver en filmpionier. Hij schreef onder meer de Pinkeltje-boeken.

Levensloop

Dick Laan was een zoon van Jan Cornelis Laan en Trijntje Crok. Hij ging werken in de stoomolieslagerij Crok & Laan van zijn vader. Toen dit bedrijf als gevolg van de Eerste Wereldoorlog stil kwam te liggen, wijdde hij zich aan zijn grootste hobby, het filmen. Hij maakte zijn eerste speelfilm in 1917 en er volgden nog vijftig speelfilms en documentaires. In 1934 verliet hij het bedrijf en ging hij werken in de chocoladefabriek van Boon, waarvoor hij onder andere een reclamefilm maakte. Hij onderscheidde zich door als eerste kinderfilms te maken, opgenomen met kinderen die hij kende van de Haarlemse voetbalclub H.F.C. en van de padvindersvereniging De Zwarte Pijl waar Laan hopman was. Hij maakte ook enkele films waarin voetbal op artistieke wijze i…Lees verder op Wikipedia