Boek
Nederlands

Nijntje is stout

Dick Bruna (auteur)
+1
Nijntje is stout
×
Nijntje is stout Nijntje is stout

Nijntje is stout

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Nijntje steelt snoepjes uit een winkel. Ze schaamt zich en kan er niet van slapen. Prentenboekje met eenvoudige illustraties in kleur en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Stout zijn, Diefstal
Titel
Nijntje is stout
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2009
[25] p. : ill.
ISBN
9789056471897 (hardback)

Besprekingen

De herdrukken Nijntje in het museum en Lieve oma Pluis maken samen met de nieuwe boeken Nijntje is stout, Nijntje is jarig en Lees mee met Nijntje deel uit van de succesvolle reeks van Dick Bruna over Nijntje, die al bijna vijftig jaar bestaat. De boekjes hebben hetzelfde handige formaat en zijn opgebouwd volgens een gelijkaardig stramien: we krijgen telkens 12 tekeningen op de rechterpagina en een tekst op rijm van vier zinnen op de linkerpagina. De felgekleurde, haast schematische figuren en objecten hebben een dikke zwarte rand. De tekst bevat geen hoofdletters, maar wel leestekens.

In Nijntje in het museum mag Nijntje met vader en moeder mee naar het museum. Aanvankelijk vindt mijnheer Pluis zijn dochtertje daar nog wat te klein voor, maar Nijntje is het daar niet mee eens. Op het eerste schilderij dat ze bewondert, staat een appel, die ze "net echt" vindt. Verder ontdekt ze een mobile, een stenen beer, een blauwe en gele zon, een s…Lees verder
In de koekjeswinkel stopt Nijntje stiekem vier toffees in haar zak. 's Nachts krijgt ze wroeging en als moeder vraagt of er iets is, geeft ze het toe. Moeder laat haar de snoepjes terugleggen. Vierkant prentenboekje in het bekende Nijntje-formaat met links de vierregelige tekst op rijm (abcb), waarbij de b-regels niet altijd rijmen. Op de rechterbladzijde de bekende Brunaplaatjes in veel blauw en wit, waardoor het zo mogelijk nog soberder is dan anders. Dat de anders zo brave Nijn nu plotseling stout is, is niet alleen schokkend, maar ook eufemistisch te noemen. Het gaat hier direct over stelen. Erg moeilijk voor de jonge doelgroep en door de vorm mist nu toch ook de uitleg. Normaal gesproken zou een kind eerst om snoep vragen/zeuren in plaats van direct stelen uit een winkel. Is het de ‘normen en waarden’-rage die Nijntje van haar voetstuk moet laten vallen? Vanaf ca. 3 jaar.

Nijntje is stout

Als Nijntje met haar mama naar de bakker gaat, ziet ze een schaal met mooi gekleurde 'toffees'. Ze steekt er vier in haar zak. Thuisgekomen heeft Nijntje wroeging, ze kan er 's nachts niet van slapen. De volgende dag biecht ze alles op aan mama. Samen brengen ze de snoepjes terug. Een zwaar onderwerp voor jonge kinderen. Ik betwijfel of peuters er iets van zullen begrijpen. Het woord 'toffee' zullen de meeste kinderen ook niet kennen. Het alom gekende figuurtje zal wel vertrouwd aandoen.

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia