Boek
Nederlands

Nijntje op school

Dick Bruna (auteur)
+1
Nijntje op school
×
Nijntje op school Nijntje op school

Nijntje op school

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Nijntje gaat voor het eerst naar school. Daar leert ze schrijven en rekenen, maar er is ook tijd voor het spelen met blokken, zingen en tekenen. Vierkant prentenboekje met eenvoudige tekeningen in heldere kleuren en tekst op rijm. Vanaf ca. 2 jaar.
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Nijntje op school
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Editie
29
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2011
[28] p. : ill.
ISBN
9789073991897 (hardback)

Besprekingen

Nijntje gaat voor het eerst naar school. Daar leert ze schrijven en rekenen, maar er is ook tijd om te spelen met blokken, te zingen en te tekenen. Aan het eind van de dag leest juf voor. Vierkant prentenboekje met op de linkerbladzijde een tekst op rijm; op de rechterbladzijde, de bekende eenvoudige, zwartomlijnde Bruna-tekeningen, hoofdzakelijk blauw, rood, geel en groen. De ritmische tekst is eenvoudig van stijl; de rijmvorm is abcb. Schreefloze letter, vet gedrukt, zonder hoofdletters en punten, veel wit tussen de vierregelige tekst. Aan de hand van de belevenissen van Nijntje raken peuters vertrouwd met naar school gaan, waarin verschillende activiteiten en het samen dingen doen aan de orde komen. Natuurlijk speelt de 'juf' daarbij een belangrijke rol. Het begrip 'optelsom' lijkt, voor peuters wat moeilijk, verder is alles zeer herkenbaar. Bruikbaar prentenboekje dat peuters vanaf ca. 2 jaar zeker zal aanspreken.

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia