Boek
Nederlands

Meneer Knie

Dick Bruna (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Een clown oefent thuis zijn kunstjes en gaat daarna naar het circus, waar hij zich schminkt en de mensen op hem wachten. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Clowns
Titel
Meneer Knie
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2000
[28] p. : ill.
ISBN
90-5647-442-1 9789056474423 (hardback)

Besprekingen

Meneer Knie heeft een tekst op rijm. Van de vier regels rijmen de tweede en de vierde. Dat zorgt voor een speels ritme bij het voorlezen, wat goed past bij de speelse inhoud. Ik heb me wel verbaasd over de twee 'non-rijmen' "grap-geklapt" en "begint-in". Prachtig vind ik: "ik ben een clown, een circusclown // maar nu incognito // en dat betekent zonder schmink // en zonder neus enzo". Meneer Knie, een heel gewoon uitziend mannetje, vertelt hoe hij thuis de kunstjes oefent die hij in het circus als clown opvoert. Hij wiebelt op een bal, staat op zijn handen, loopt op een stalen draad of jongleert met ballen. Uiteindelijk verandert het gewone mannetje met wat schmink en een rode neus in een heuse clown, die een daverend applaus in ontvangst neemt. Origineel om peuters en kleuters het gezicht onder de make-uplaag te tonen. Vanaf drie jaar. [Karin Van Camp]
Meneer Knie is een clown met een rare naam. Hij oefent thuis op een bal, staat op zijn handen, loopt over een stalen draad en laat zich er aan hangen. Hij speelt met ballen. Met zijn gele tas gaat hij naar de circustent. Nu schminkt hij zich en verkleedt zich als clown. Hij kijkt door het gordijn en ziet de mensen die voor hem klappen. In dit kleine vierkante boekje met hardkartonnen omslag staat steeds rechts een eenvoudige tekening in vrolijke heldere kleuren. Ernaast staat de tekst in een vierregelig rijmpje (abcb) in schreefloze duidelijke letters. Enige moeilijke woorden: schmink, incognito. Vrolijk kijk- en voorleesboekje vanaf ca. 2 jaar.

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs (A.W.) Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstena…Lees verder op Wikipedia