Boek
Nederlands

Hoe laat is het, Nijntje ?

Dick Bruna (auteur)

Hoe laat is het, Nijntje ?

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De belevenissen van Nijntje tijdens de dag. Prentenboek met vrolijke illustraties en een korte tekst om kinderen te leren klokkijken. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Kloklezen
Titel
Hoe laat is het, Nijntje ?
Auteur
Dick Bruna
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Mercis, 2001
[20] p. : ill.
ISBN
90-5647-173-2

Besprekingen

Hoe laat is het, Nijntje? is een klassiek klokboek. Achteraan zit een klok met stevige plastic wijzers die je kunt verzetten. Door een ronde uitsparing doorheen alle pagina's kan de klok in combinatie met een stukje verhaal worden bediend. We volgen Nijntje van bij het opstaan om zeven uur doorheen de dag. Zo gaat Nijntje om negen uur naar school, alwaar ze om tien uur gaat spelen, om elf uur gaat rekenen enz. Om zes uur 's avonds is het bedtijd. Op de prenten staat nergens een klok met het juiste uur, en in de tekst worden de getallen in woorden en niet in cijfers weergegeven. De vormgeving sluit aan bij de belangstelling van kinderen vanaf twee jaar, maar pas vanaf zo'n vijf jaar kunnen kinderen cijfers herkennen en hebben ze een flauwe notie van wat tijd eigenlijk is. Vanaf twee jaar.

[Karin van Camp, 26.03.2001] [Karin Van Camp]
Hardkartonnen prentenboek met stevige gekleurde bladzijden waarin aan de hand van een dag uit het leven van Nijntje kinderen kunnen leren klokkijken. De vraag is echter of de figuur van Nijntje, toch vooral bekend bij peuters, ook nog interessant is voor schoolgaande kinderen, ook al gaat Nijntje in dit boek naar school. Ook is het voor Nederlandse begrippen wel wat vroeg om om 5 uur 's middags in bad te gaan en om 6 uur al in bed te liggen. De beweegbare wijzers in de ronde klok die rechtsboven in het boek verwerkt is, kunnen aan de tekst van het verhaal worden aangepast. Geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Over Dick Bruna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Dolph Kohnstamm

Hendrik Magdalenus (Dick) Bruna (Utrecht, 23 augustus 1927 – aldaar, 16 februari 2017) was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboekjes over nijntje.

Levensloop

Bruna werd geboren als oudste zoon van de uitgever Abs Bruna (1902-1996). Zijn roepnaam was aanvankelijk Henk. In zijn jeugd was hij wat gezet, daarom noemde zijn moeder hem Dikkie. In de Tweede Wereldoorlog zat het gezin enkele jaren ondergedoken in Loosdrecht, omdat de vader Arbeitseinsatz in Duitsland wilde voorkomen. Na de oorlog vervolgde Bruna zijn middelbareschoolopleiding maar daar stopte hij al snel mee. Het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader zou treden en uitgever zou worden. Om zich hierop voor te bereiden vertrok Bruna naar Londen en Parijs. In Parijs bezocht hij veelvuldig allerlei musea, wat hem ertoe aanzette om kunstenaar te w…Lees verder op Wikipedia