Boek
Nederlands

De twaalf werelden

Diana Wynne Jones (auteur), Gitte Spee (illustrator)
+1
De twaalf werelden
×
De twaalf werelden De twaalf werelden
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Christoffel heeft vreemde dromen waarin hij naar andere werelden reist; op een dag belandt hij op kasteel Chrestomanci. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Heksen, Magie
Leesniveau
AVI 9
Titel
De twaalf werelden
Auteur
Diana Wynne Jones
Illustrator
Gitte Spee
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The lives of Christopher Chant
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2001
317 p. : ill.
ISBN
90-216-1783-8

Besprekingen

Christoffel heeft vreemde dromen waarin hij naar andere werelden reist. Maar zijn het wel dromen? Hij blijkt namelijk spullen uit die werelden te kunnen meebrengen. Oom Ralf moedigt hem aan om zijn verkenningstocht verder te zetten en om pakjes te vervoeren. Takrooi moet hem daarbij helpen in zijn geestesgedaante. Bij Takrooi voelt Christoffel zich goed en ze worden vrienden. Hij leert ook andere inwoners kennen, zoals de levende godin Asjet. Als Christoffel naar de kostschool gaat, krijgt aanvankelijk cricket al zijn aandacht. Na een tijdje helpt hij zijn oom weer, hoewel hij nog altijd niet weet wat er in de pakjes zit. Op de nachtelijke tochten gebeuren er soms gruwelijke dingen. Zo verliest Christoffel meer dan eens het leven. Kort daarop krijgt hij in het echte leven een dodelijk ongeluk. Maar Christoffel herrijst elke keer uit de dood. Als de tovenaars van zijn wereld dat ontdekken, wordt hij geadopteerd door Gabriël de Wit, de Chrestomanci of de belangrijkste tovenaar. Christof…Lees verder
Hoewel het lijkt alsof Christoffel een gewone jongen is, blijkt hij toch over magische krachten te beschikken. In zijn dromen bezoekt hij andere werelden en hij brengt zelfs geheimzinnige pakjes over voor zijn oom Ralf. Tenslotte komt hij terecht op kasteel Chrestomanci, waar hij een sleutelrol krijgt in een tovenaarsstrijd en ontdekt dat hij zelfs op negen levens zuinig moet zijn. Dit boek is het tweede deel van de vierdelige serie De magische wereld van Chrestomanci; het speelt ca. 25 jaar eerder dan het eerste deel, 'De negen levens'*. De auteur (1934) volgde colleges bij Tolkien en C.S. Lewis, en ook haar boeken zijn vol magie, humor en spanning. Te vergelijken met de Harry Potter-serie, maar kwalitatief eigenlijk beter. Dit deel kan los van het eerste deel worden gelezen. Aan het begin van elk hoofdstuk staat een (kleine) zwartwittekening; paars-rood omslag met cirkelvormige belettering en een kleurige illustratie. Voor liefhebbers van het genre vanaf ca. 10 jaar.

Over Diana Wynne Jones

Diana Wynne Jones (Londen, 16 augustus 1934 – Bristol, 26 maart 2011) was een Brits schrijfster die vooral bekend was vanwege haar kinderboeken in het fantasy-genre. Zij schreef ook enkele romans voor volwassenen en non-fictie. Een voorbeeld hiervan is 'De onbekende reiziger'.

Levensloop

Jones werd geboren uit het huwelijk van Marjorie en Richard Aneurin Jones, die beiden in het onderwijs werkzaam waren. Toen vlak na haar vijfde verjaardag de Tweede Wereldoorlog uitbrak werd zij geëvacueerd naar Wales en verbleef daarna nog op verschillende andere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk, onder andere in York. In 1943 vestigde het gezin zich in Thaxted, Essex, waar de ouders een educatief conferentiecentrum hadden. Naar het schijnt werden Diana en haar beide jongere zusjes daar nogal verwaarloosd, zodat zij leerden zichzelf te redden. Zij studeerde Engels aan St. Anne's College in Oxford, waar zij lezingen bijwoonde van zowel C.S. L…Lees verder op Wikipedia