Boek
Nederlands

Verloren wereld

Dennis Lehane (auteur), Bert Meelker (vertaler)
Titel
Verloren wereld
Auteur
Dennis Lehane
Vertaler
Bert Meelker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
World gone by
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2015
284 p.
ISBN
9789026331350 (paperback)

Besprekingen

Kleine vuile oorlog

Waarom zou een gevierd misdaadschrijver een klassiek maffiadrama schrijven, een haast uitgemolken genre? Omdat hij een heel goede schrijver is en verhalen over misdaad en familiebanden universeel zijn. Lees Verloren wereld van Dennis Lehane.

Dennis Lehane (1965) behoort, samen met Michael Connelly, George Pelecanos en Jess Walter, tot de top van de hedendaagse Amerikaanse misdaadliteratuur. Boeken van hem worden verfilmd, hij schreef mee aan scenario's voor de maffiareeks Boardwalk empire en The wire. Zijn eerste eigen filmscenario The drop werd in Hollywood verfilmd door Michaël R. Roskam, de Vlaamse regisseur van Rundskop. Zijn jongste reeks is opgebouwd rond het intrigerende personage Joe Coughlin, de zoon van een New Yorkse flik die voor een leven in de misdaad kiest.Verloren wereld is het perfect zelfstandig te lezen derde deel in die reeks na het briljante De infiltrant en Nachtleven, dat op dit moment door Ben Affleck wordt verfilmd.

Joe Coughlin is beland in Florida, waar hij de 'consigliere' is geworden van de maffiabaas Dion Bartolo. Het Italiaanse woord consigliere betekent letterlijk raadgever. Hij is de rechterhand van de peetvader, een man die vaak advocaat is en zich dus niet zozeer met het vuile w…Lees verder

Dit zelfstandig te lezen vervolg op 'Nachtleven' pikt de avonturen van gangster Joe Coughlin zeven jaar later weer op. Het is 1943 en Joe woont met zijn inmiddels negenjarige zoontje nog steeds in Tampa, Florida. Hij is een succesrijk zakenman en weldoener geworden, maar daarnaast ook raadsman van een van de grote maffiafamilies. Gerespecteerd door iedereen dus, maar – blijkt al gauw – niet geliefd bij iedereen. Hij wordt gewaarschuwd dat er een huurmoordenaar achter hem aan zit, maar wie of waarom weet hij niet. Joe, wiens vrouw, de moeder van zijn zoontje, jaren geleden omkwam bij een eerdere moordaanslag op hem, zet alles op alles om er achter te komen wie het op hem voorzien heeft en waarom. Uitstekende, harde psychologische misdaadroman met een redelijke plot, fraaie dialogen en een mooi neergezette hoofdpersoon voor wie de lezer sympathie opvat, gangster of niet. Lehane (1956) heeft zijn sporen verdiend in het hard-boiled thrillergenre dat de traditie voortzet van schrijvers al…Lees verder

Over Dennis Lehane

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Dennis Lehane (Boston, 4 augustus 1965) is een Amerikaanse auteur. Enkele van zijn boeken werden succesvol verfilmd in Hollywood.

Biografie

Dennis Lehane werd geboren op 4 augustus 1965 in Boston, Massachusetts. Zijn familie is van Ierse origine. Boston is vaak ook de thuishaven van de personages in zijn romans. Lehane was in het verleden getrouwd met een advocate, maar is nu gehuwd met dokter Angela Bernardo. Hij studeerde af aan de Florida International University.

In 1994 kwam zijn eerste werk uit: A Drink Before the War. In dat boek gebruikte hij voor het eerst de personages Patrick Kenzie en Angela Gennaro, twee privédetectives. Zij zouden later nog terugkeren in enkele andere romans, waaronder Gone, Baby, Gone dat in 2007 verfilmd werd door Ben Affleck, die eveneens afkomstig is uit Boston. De titel van de film is net als die van het originele boek Gone Baby Gone.

De eerste ve…Lees verder op Wikipedia