Dvd
Engels
Documentaire over het Amerikaanse schoolsysteem waarin onder andere de verhalen van vijf studenten worden getoond
Titel
Waiting for "Superman" / written and dir. by Davis Guggenheim; written by Billy Kimball
Regisseur
Davis Guggenheim
Componist
Christophe Beck
Scenarist
Billy Kimball
Taal
Engels
Uitgever
Paramount, 2011
1 dvd-video
Oorspr. opname
2010
Speelduur
ca. 107 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Engels voor slechthorenden
EAN
8714865507339

Besprekingen

Amerikaanse documentaire die de schrijnende situatie van het openbaar onderwijs in de Verenigde Staten blootlegt. Regisseur Davis Guggenheim, die eerder de klimaatfilm 'An inconvenient truth'* (met Al Gore) maakte, volgt vijf leerlingen in achterstandswijken in Los Angeles, Silicon Valley, Washington D.C. en de New Yorkse wijken Harlem en de Bronx. Omdat er te weinig plaatsen zijn op goede scholen, worden de leerlingen via een loterij toegelaten. Ook de discussie over goede of slechte leraren komt naar voren. Guggenheim legt de schuld voor de falende onderwijskwaliteit bij de machtige onderwijsbonden. De feiten worden gelardeerd met veel statistieken, grafieken en animaties. Belinda de Graaf (Trouw 2-12-'10): 'Guggenheim stapelt wel de ene schrijnende constatering op de andere. Iedereen lijkt met uitroeptekens te praten, en als er even niets gezegd wordt, klinkt er wel een ironisch muziekje. (...) Je vraagt je af of het thema zoveel manipulatie nodig heeft, of verdient.' Peter de Brui…Lees verder

Over Davis Guggenheim

CC BY 2.0 - Foto van/door Joi Ito

Philip Davis Guggenheim (St. Louis, 3 november 1963) is een Amerikaans tv- en filmregisseur en -producent. Hij is de enige filmregisseur die drie verschillende documentaires in de top 100 van financieel meest succesvolle documentaires op zijn naam heeft staan: An Inconvenient Truth uit 2006, It Might Get Loud uit 2008 en Waiting for Superman uit 2010.

Hiernaast heeft hij Barack Obama's biografische film geregisseerd, die getoond werd op de Democratische Nationale Conventie; Obama's infomercial die op 29 oktober 2008 werd uitgezonden op tv, en The Road We've Traveled uit 2012, een korte film van 17 minuten over de president.

Zijn documentaire over de band U2, From the Sky Down, opende het Toronto International Film Festival in 2011.