Boek
Nederlands

Para : theatermonoloog

Theatermonoloog waarin een Belgische militair terugkijkt op de humanitaire missie in Somalië (1992-1993).
Titel
Para : theatermonoloog
Auteur
David Van Reybrouck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
79 p.
ISBN
9789023450443 (paperback)

Besprekingen

David van Reybrouck is vooral bekend als de schrijver van 'Congo : een geschiedenis' (2010; (AKO Literatuurprijs 2010)*. Hij schreef behalve boeken ook toneelteksten. Met 'Para', een theatermonoloog, sluit hij een trilogie af over de Europese ervaring in postkoloniaal Afrika (na 'Die siel van die Mier' uit 2004 en 'Missie' uit 2007). 'Para' gaat over de Belgische humanitaire missie in Somalië in 1992-1993. Belgische paracommando's maakten er deel uit van de VN vredesmacht. De bedoelingen waren goed, maar er waren ook wantoestanden, waarvan beelden de wereld over gingen. Van Reybrouck onderzocht deze tragiek van vredesoperaties. Hij sprak twee jaar lang met betrokkenen en bekeek beeldmateriaal. De uitkomsten van zijn onderzoek verwerkte hij in een indrukwekkende monoloog, waarin een militaire terugkijkt op een missie waar in België nauwelijks meer over wordt gepraat. Een mooie tekst die vragen oproept, ongetwijfeld uitgevoerd op het toneel nog indringender dan in gedrukte vorm.

Over David Van Reybrouck

David Grégoire Van Reybrouck (Brugge, 11 september 1971) is een Belgisch cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. In 2010 ontving hij drie belangrijke literaire onderscheidingen en in 2014 won hij de Gouden Ganzenveer.

Biografie

Familie

Van Reybrouck groeide op in het West-Vlaamse Assebroek bij Brugge, in een familie van bloemisten, boekbinders, elektriciens en kunstenaars. Zijn vader Dirk Van Reybrouck (1939-2006) was ingenieur en werkte van 1962 tot 1966 voor de Congolese spoorwegmaatschappij Bas-Congo-Katanga (BCK) op post in Likasi (toen Jadotstad). Zijn moeder Bernadette De Bouvere was lerares plastische opvoeding en schrijft gedichten.

Zijn grootvader Gregoire De Bouvere was sterk geïnspireerd door de Kajottersbeweging waar hij actief toe behoorde, en was werkzaam als boekbinder bij de Brugse uitgeverij Desclée de Brouwer. Zijn taak bestond erin missalen en brevieren te voorzien…Lees verder op Wikipedia