Boek
Nederlands
Verzameling van korte stukjes proza over mensen en dingen om blij mee te zijn, van te genieten of respect voor te hebben.
Titel
Odes
Auteur
David Van Reybrouck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
245 p. : ill.
Aantekening
Bundeling van essays verschenen tussen 2015 en 2018 in De Correspondent
ISBN
9789403139906 (hardback)

Besprekingen

Een vrolijk licht in donkere dagen

BOEKENBAL.

In afwachting van ‘Indonesië’, de opvolger van zijn magnum opus ‘Congo: een geschiedenis’, verscheen van David Van Reybrouck de verzamelbundel ‘Odes’. Die lofzangen werden eerder druppelsgewijs op het nieuwsplatform De Correspondent gepubliceerd, waar vooral ‘Ode aan de ex’ veel clicks opleverde. Hier is die Facebook favourite de opener van de bundel, en hij zet meteen de toon: er is plaats voor oude weemoed verpakt in een fris idee (‘Het is toch niet omdat een relatie voorbij is dat de vriendschap ophoudt?’), een Europees curiosum (‘The Museum of Broken Relationships’) en een maatschappelijke overpeinzing (‘Europa is het continent der exen’). De insteek is bovendien onverbloemd positief, een zeldzaamheid tegenwoordig, waardoor de bundel een vrolijk licht laat schijnen in deze donkere winterdagen. Hij verkent ongegeneerd de kunst van het bewonderen, en hij blijkt die gave uitstekend te beheerse…Lees verder

Sinds 2015 schrijft de Vlaamse schrijver David Van Reybrouck (1971) regelmatig korte stukjes voor 'De Correspondent', een online journalistiek platform gevestigd in Amsterdam. Ruim vijftig van die stukjes zijn hier nu gebundeld. Het zijn kleine juweeltjes die gaan over mensen en dingen om blij mee te zijn, om van te genieten, om respect voor te hebben. Over schilderen en schrijven, over moed en spijt en troost, over de poetsvrouw en de popsong en ga zo maar door. Een verademing om ze te lezen.

Over David Van Reybrouck

David Grégoire Van Reybrouck (Brugge, 11 september 1971) is een Belgisch cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. In 2010 ontving hij drie belangrijke literaire onderscheidingen en in 2014 won hij de Gouden Ganzenveer.

Biografie

Familie

Van Reybrouck groeide op in het West-Vlaamse Assebroek bij Brugge, in een familie van bloemisten, boekbinders, elektriciens en kunstenaars. Zijn vader Dirk Van Reybrouck (1939-2006) was ingenieur en werkte van 1962 tot 1966 voor de Congolese spoorwegmaatschappij Bas-Congo-Katanga (BCK) op post in Likasi (toen Jadotstad). Zijn moeder Bernadette De Bouvere was lerares plastische opvoeding en schrijft gedichten.

Zijn grootvader Gregoire De Bouvere was sterk geïnspireerd door de Kajottersbeweging waar hij actief toe behoorde, en was werkzaam als boekbinder bij de Brugse uitgeverij Desclée de Brouwer. Zijn taak bestond erin missalen en brevieren te voorzien…Lees verder op Wikipedia