Boek
Nederlands

De waan van Cotard

David Nolens (auteur)
+1
De waan van Cotard
×
De waan van Cotard De waan van Cotard

De waan van Cotard

Genre:
Jean lijdt aan het syndroom van Cotard, waarbij hij zich inbeeldt dood te zijn of niet te bestaan.
Titel
De waan van Cotard
Auteur
David Nolens 1973-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
171 p.
ISBN
9789023498407 (hardback)

Besprekingen

Een militair van zijn eigen dood

Roman. David Nolens duwt ons kopje-onder in een boek waarin de dood op elke pagina rondwaart. De waan van Cotard is een psychotische trip waaruit niemand ongeschonden terugkeert.

Elke roman van David Nolens (°1973) neemt je in een houdgreep, van zijn debuut Vrint (2002) tot De kunst van het wachten (2011). Vaak vallen zijn personages ten prooi aan een mentale verlamming of lopen ze met een boog om het volle leven heen.

Ook zijn vijfde roman De waan van Cotard is compromisloze literatuur. Het is een bizar universum waarin Nolens ons meezuigt, een pandemonium waarin nauwelijks een sprankel licht valt te bespeuren. Toch is dit een boek van een zeldzaam rauwe intensiteit.

'Hoe verschrikkelijk is het niet om tweeëntwintig jaar verder in zijn leven geen stap te hebben gezet, nog steeds dezelfde getormenteerde puber van weleer te zijn?'

Bibliotheekbediende Jean wordt op zijn 37ste teruggeslingerd naar zijn 15de levensjaar en belandt in een psychose. Op dat moment gaf hij de brui aan zijn wiskundetentamen en besloot hij nooit meer naar zijn ouderlijk huis terug te keren.

De oorzaak van zijn her…Lees verder

Een tent in je lichaam

Roman. In David Nolens' vijfde roman, De waan van Cotard, staat zowel de identiteit als de roman onder druk.

Jean lijdt aan het syndroom van J. Cotard, dat wil zeggen dat hij denkt dat hij dood is. Zijn vriendin Anna wordt achtervolgd door de foetus die ze heeft laten aborteren. En Jack, een gemeenschappelijke vriend van Jean en Anna, wordt verliefd op Nassima, een transseksuele patiënte uit de ontwenningskliniek waar hij werkt.

David Nolens is geen schrijver maar een denker; de poppetjes die hij in De waan van Cotard gebruikt om zijn thema's aan te snijden, doen er niet toe. Dat schrijft hij zelf: 'Een roman — als de tussen twee kaften kunstmatige vulling van op elkaar gestapelde en aan elkaar geregen, plaatsgebonden anekdotes die als een paternoster de tijd ritmeren en van betekenis voorzien — zullen zij (de drie personages, red.) nooit worden.' Is dit een afwijzen van de romanvorm, of de frustratie van een auteur die maar niet zijn draai vindt in het genre dat hij wenst te beoefenen? De waan van Cotard is het verhaal van een identit…Lees verder

De waan van Cotard

Eerste zin. De nacht nadat Anna de foto 'Jean en de appel' online plaatste, droomt ze voor het eerst van haar ongeboren kind.

Jean ligt slechts half bij bewustzijn op bed. Hij is 37, maar in zijn hoofd is hij teruggekeerd naar 15. Zoals iedere dag gaat Anna schrijlings op zijn ochtenderectie rijden tot ze zijn verlossende zaad in zich voelt spuiten. Dan gaat ze met haar bekken omhoog op de zwangerschap liggen hopen waardoor ze uit de greep van het fantoomkind Apple zou kunnen ontsnappen want sinds die oude abortus heeft zij haar in haar macht. Het is geen pretje om een personage te zijn in een roman van David Nolens, denk je dan.

Naast Anna en Jean komen nog twee andere figuren voor in De waan van Cotard : Namissa, een aan heroïne verslaafde transgender met levercirrose die voor de Antwerpse zoo uit de goot wordt geraapt en Jack, een maatschappelijk werker die als nachtwaker werkt in het opvangtehuis waar Namissa vaste klant is. Hij heeft nog nooit een relatie gehad, maar wel veel vriendinnen die hij naar een orgasme masseerde. Hij is de zoon van een s…Lees verder

‘De waan van Cotard’ van David Nolens (1973) is tevens synoniem voor het syndroom van Cotard, zijnde een psychische stoornis waarbij waanbeelden tegenover het eigen lichaam optreden zoals het zich inbeelden dood te zijn of niet te bestaan, vaak gecombineerd met depressie. Dit overkomt het hoofdpersonage Jean. Nadat een welbepaalde foto van hem op het internet werd geplaatst wordt Jean in de tijd gekatapulteerd naar de leeftijd van vijftien jaar. Hij neemt deel aan een examen wiskunde en plots verlaat hij zonder uitleg het examen, de school maar ook zijn ouderlijk huis. Volwassen valt hij in een zware psychose en daalt af in zijn niet verwerkte jeugdjaren. Het ‘hij’ en ‘ik’ worden volkomen inwisselbaar. Duistere personages kruisen hierbij het pad van Jean. Een nachtwachter, een dakloze transgender, het waanbeeld van een meisje. Op vreemde wijze ontmoeten zij elkaar en werken op elkaar in. Maar wat is werkelijkheid en wat is schijn? Deze vraag wordt op een bombastische, vaak groteske, s…Lees verder

Over David Nolens

David Nolens (Antwerpen, 20 februari 1973) is een Vlaams schrijver, woonachtig in Antwerpen. Hij studeerde wijsbegeerte aan de Katholieke Universiteit Leuven en beschouwt het schrijven van literatuur als een kans om te denken 'in het wilde weg'.

David Nolens publiceerde eerst diverse verhalen, vooral in het Vlaamse literaire tijdschrift Yang, alvorens in 2002 te debuteren met de roman Vrint. In 2004 was hij een van de auteurs van Mooie Jonge Honden. Nieuw Vlaams literair talent. De novelle Het kind verscheen in 2005.

In 2006 was hij een jaar lang writer-in-residence van Yang. Een opmerkelijke bijdrage was 'Fifty ways to become a famous artist', waarin met verve een ambitieus hedendaags kunstenaarschap op de korrel wordt genomen — herkenbaar dat van Jan Fabre. Zijn derde roman Stilte en melk voor iedereen verscheen in de lente van 2008. Zijn vierde roman De kunst van het wachten werd gepubliceerd in de lente van 2…Lees verder op Wikipedia