Boek
Nederlands

Spitter, spetter, spat!

David Melling (auteur), Koen Diddens (vertaler)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Het eendje Kwak heeft een opblaaszwembad met een duikplank. Op elke prent krijgt hij er een vriendje bij, tot er tien eendjes zijn. Durven de eendjes te springen?
Onderwerp
Tellen, Eenden
Titel
Spitter, spetter, spat!
Auteur
David Melling
Vertaler
Koen Diddens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Splosh!
Uitgever
Mechelen: Baeckens Books, 2012
[22] p. : ill.
ISBN
9789077826331 (hardback)

Besprekingen

Spitter, spetter, spat! is een kartonnen telboekje van David Melling. Deze Brit maakte eerder al enkele prentenboeken over Ridder Rik en intussen verschenen er al drie heel leuke boeken met beer Dorus in de hoofdrol. Dit stevige, vierkante boekje met afgeronde hoeken is bedoeld voor kleuters die op een leuke manier willen leren tellen. Het verhaal heeft, zoals je kan verwachten van een telboekje voor kinderen van deze leeftijd, weinig om het lijf. De tekst is op rijm en loopt telkens over twee taferelen heen, dus over vier bladzijden. ‘Eén pluizig eendje was zich aan het vervelen, twee pluizige eendjes hebben een plek gevonden om te spelen.’ Op elke bladzijde komt er een eendje bij, voorzien van een veelkleurige zwemband, badmuts, duikbril of zwemvliezen. Elk om beurt klimmen ze op de duikplank en schuifelen ze voorzichtig verder. De een is nog minder heldhaftig dan de ander en verder dan eens voorzichtig pootjebaden raken ze niet. Tot ze, zoals de titel al doet vermoeden, allemaal sa…Lees verder
Vierkant hardkartonnen telboekje met afgeronde hoeken met pluizige eendjes in de hoofdrol. De kleine donsjes volgen elkaar in een groeiende stoet naar een zwembadje. Ze stuntelen achter elkaar aan over de duikplank met hun oversized poten, snavels, badmutsen, zwembandjes en zwembrillen. De prenten zitten vol humor, zowel in de tekst als in het beeld: vrolijke paginagrote dun omlijnde illustraties in mooie kleuren. De tekst is kort en op rijm per twee pagina’s, waardoor een ritme ontstaat en je niet kunt wachten tot de bladzijde is omgeslagen. Op het omslag zijn de aandoenlijke eendjes spatterend afgebeeld. Van de auteur van ‘De 3 gigantisch gemene griezels’*. Leuk telboekje vol koddig geworstel en een spetterend eind, wat de doelgroep zal aanspreken. Vanaf ca. 2 jaar.

Spitter, Spetter, Spat!

Tien pluizige eendjes stoeien rond een zwembadje. Eigenlijk is het de bedoeling dat ze in het badje gaan, maar ze aarzelen. Zijn ze bang misschien? Het begint met één pluizig eendje dat zich verveelt. Het duurt niet lang of er komt een tweede en dan begint het spel: ze lopen over een loopplank maar springen doen ze niet. Het duurt tot ze met z'n tienen zijn eer ze in het water belanden en dan nog per ongeluk.
Er zijn grappige details op de prenten te zien. Er is bijvoorbeeld het eendje dat met zijn zwemband aan een tak hangt, maar een vogel pikt die zwemband stuk. Hij lijkt te gaan scheuren. Ook het herhalingselement ... pluizige eendjes, telkens als er een nieuw eendje bijkomt, is leuk. Peuters zullen het vlug kunnen meezeggen. Bij zes staat: Zes pluizige eendjes stuiteren. Een Vlaamse voorlezer kan dit voor een beter begrip best vervangen door 'springen' of 'huppelen'. Een leuk telboekje in een stevige kartonuitvoering.