Een saxofonist en zijn vrouw raken verstrikt in hun eigen dromen en weten niet meer waar de werkelijkheid ophoudt
Titel
Lost highway / written and dir. by David Lynch
Regisseur
David Lynch
Componist
Angelo Badalamenti 1937-
Acteur
Patricia Arquette Bill Pullman Balthazar Getty
Taal
Engels
Uitgever
[Hilversum]: A-Film, 2004
1 dvd-video
Oorspr. opname
1997
Speelduur
ca. 128 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8716777000236

Besprekingen

Amerikaanse speelfilm uit 1996 van regisseur David Lynch (Wild at heart, Blue velvet, Twin Peaks). Met Bill Pullman, Patricia Arquette en Balthazar Getty. Een saxofonist en zijn vrouw raken verstrikt in hun eigen dromen en weten dan niet meer waar de werkelijkheid ophoudt. Bianca Stigter (NRC): 'Zit, vooral in de tweede helft, vol met film noir, het genre waar Lynch nog steeds het meest van houdt.' Belinda van de Graaf (Trouw): 'Wat uiteindelijk overblijft is het mysterie, een bijna morbide gezelschapsspel. Met Lynch als spelleider ben je echter snel geneigd nog een rondje mee te spelen.' Peter van Bueren (Volkskrant): 'Een grote droom, een samenraapsel van irrationele beelden.' De dvd bevat een aantal interessante extra's.

Over David Lynch

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

David Keith Lynch (Missoula (Montana), 20 januari 1946) is een Amerikaans filmregisseur en kunstschilder.

Hij wordt gezien als het boegbeeld van de Amerikaanse surrealistische cinema. Lynch staat met name bekend om zijn thrillers waarin hij seks, gewelddadigheid en zwarte humor combineert met stilistische schoonheid en een poging tot technische perfectie. In bijna al zijn films vervormt hij alledaagse elementen uit de Amerikaanse cultuur tot vreemde surrealistische objecten.

Naast het regisseren van films houdt Lynch zich bezig met verschillende nevenactiviteiten. Hij is kunstschilder, striptekenaar, meubelontwerper, hoogleraar op de University of Fine Arts, en ambassadeur van transcendente meditatie. Daarnaast componeert hij ook elektronische muziek (hij nam twee singles op: Good Day Today en I know).

Levensloop

Lynch wilde aanvankelijk kunstschilder worden. Hij volgde diverse kunstacademies, tot hi…Lees verder op Wikipedia