Boek
Nederlands

Het Teheran project

David Ignatius (auteur), Peter Van Dijk (vertaler)
Als de CIA een e-mail ontvangt van een ontgoochelde Iraanse atoomgeleerde, moet het hoofd van de afdeling Midden-Oosten voorkomen dat dit bericht aanleiding geeft tot een oorlogsverklaring van Amerika.
Titel
Het Teheran project
Auteur
David Ignatius
Vertaler
Peter Van Dijk (vertaler)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Increment
Editie
1
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2010
383 p.
ISBN
9789026127076 (paperback)

Besprekingen

Een Iraanse atoomgeleerde stuurt een e-mail met nucleaire geheimen naar het hoofdkwartier van de CIA. Harry Pappas, hoofd van de afdeling Midden-Oosten, begrijpt dat hij hier uiterst omzichtig moet mee omgaan: hij wil de informant beschermen en vermijden dat Het Witte Huis in paniek raakt en Iran al meteen een oorlogsverklaring doet. Met hulp van de Britse geheime dienst wordt een anoniem commandoteam, dat de Britten 'The increment' noemen (zie oorspronkelijke titel), naar Iran gestuurd om de atoomgeleerde te benaderen. Voor Pappas wordt dit een hallucinante onderneming. De auteur is in de VS een gevierd verslaggever en een erkend deskundige in de problematiek van het Midden-Oosten. Hoewel hij een fictief Iran beschrijft, komt dit verhaal levensecht over o.m. dank zij een gedetailleerde beschrijving van het land en van de griezelige sfeer van terreur die door het bewind wordt geschapen. Ook de wereld van de internationale spionage blijkt hij bijzonder goed te kennen. Na het eerder ver…Lees verder

Over David Ignatius

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fuzheado

David Ignatius (Washington D.C., 26 mei 1950) is een Amerikaanse journalist en auteur van thrillers van Armeense afkomst.

Op dit moment is hij redacteur en columnist voor de Washington Post. Samen met Fareed Zakaria, een redacteur van Newsweek, richtte hij onder de vlag van zijn krant een online discussieforum op over internationale zaken, PostGlobal.

Biografie

Ignatius is een zoon van Paul Robert Ignatius, secretaris-generaal van de marine en president van de Washington Post. Na enkele prestigieuze middelbare scholen studeerde David Ignatius op King's College in Cambridge. Hij trouwde met Eve Thornberg; samen hebben ze drie dochters.

Na zijn studie ging hij werken bij The Washington Monthly, een maandblad over de Amerikaanse politiek en regering. Hij schreef over het ministerie van Justitie en de CIA. Ook was hij correspondent in het Midden-Oosten. In 1986 vertrok hij naar de Washington Post, alwaar hij (me…Lees verder op Wikipedia