Boek
Nederlands

Poppenhuis

David Hewson (auteur), Henny Van Gulik (vertaler)
Na de verdwijning van zijn dochter heeft een rechercheur de Amsterdamse politie de rug toegekeerd, maar als drie jaar later een gelijksoortige verdwijning plaatsvindt, laat hij zich overhalen om het onderzoek op zich te nemen.
Titel
Poppenhuis
Auteur
David Hewson
Vertaler
Henny Van Gulik
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The house of dolls
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, 2014
382 p.
ISBN
9789022568002 (paperback)

Besprekingen

Poppenhuis is de eerste ‘Amsterdamse’ thriller van David Hewson, die vooral bekendheid verwierf met zijn bewerking van de Deense televisieserie ‘The Killing’.
Gewezen politie-inspecteur Pieter Vos leeft sinds de plotse verdwijning van zijn tienerdochter Anneliese als een kluizenaar op een verlepte woonboot, samen met zijn foxterriër Sam. Tijdens een bezoek aan het Rijksmuseum, waar hij bewonderend zit te kijken naar Het Poppenhuis, een zeventiende-eeuwse miniatuurwoning, wordt hij benaderd door aspirant-rechercheur Laura Bakker. Zij is belast met het onderzoek naar de verdwijning van Katja Prins, de dochter van een belangrijke lokale politicus. Commissaris Frank de Groot wil absoluut dat Vos bij het onderzoek betrokken wordt, omdat de verdwijning bijzonder veel gelijkenissen vertoont met die van Anneliese. De echtgenote van de politicus is de ex-partner van Vos en tevens de moeder van Anneliese. Het derde belangrijke personage is de Amsterdamse crimineel Theo Jansen…Lees verder
Pieter Vos was rechercheur bij de Amsterdamse politie totdat zijn dochter spoorloos verdween en hij er ondanks al het speurwerk niet in slaagde ook maar enig spoor van haar te vinden. Drie jaar later is er de gelijksoortige verdwijning van Katja, de stiefdochter van zijn ex-vrouw. Een jonge rekruut bij de recherche haalt hem over om terug te keren in zijn oude baan. Spoedig bevindt hij zich in een web van intriges, moordzaken, corruptie en aanslagen, maar er worden weinig vorderingen gemaakt bij de opsporing. Of het moet zijn dat er verband is met gemeentepolitiek en met een bendeoorlog. De Britse schrijver heeft Amsterdam niet alleen topografisch goed geportretteerd maar ook de mensen die er wonen en de vele typisch Amsterdamse eigenaardigheden. Vos is een politieman met weinig respect voor meerderen, neemt zijn jonge onervaren collega onder zijn hoede en gaat onverstoorbaar verder waar anderen opgeven. Het plot is gecompliceerd, mede vanwege het vaak verschillende perspectief, maar …Lees verder

Over David Hewson

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Mark Bothwell (Bodsham at en.wikipedia)

David Hewson (9 januari 1953) is een Brits schrijver van misdaad- en mysterieboeken. Zijn series van moderne misdaad spelen zich af in Rome, met in de hoofdrol detective Nic Costa. Het eerste deel was getiteld A Season for the Dead en werd tot dusver gevolgd door tien sequels.

Levensloop

Hewson verliet zijn school op zijn zeventiende en werkte voor een plaatselijke krant in het noorden van Engeland. Later werd hij verslaggever voor The Times en redacteur bij The Independent. Hij was lid van het International Thriller Writers Inc tot 2009. In 2011 werd Hewson gevraagd de 'novelisation' te schrijven van de populaire Deense dramaserie The Killing.

Bibliografie

Boeken

  • 1986 - Shanghai Thunder
  • 1995 - Semana Santa (ook bekend onder de titel Death in Seville)
  • 1997 - Epiphany (Waan…Lees verder op Wikipedia