Boek
Nederlands
Een advocaat in dienst van een senator die in de race is voor het gouverneurschap van Illinois, wordt tijdens de verkiezingscampagne geheel onverwacht beschuldigd van moord.
Titel
Het oordeel
Auteur
David Ellis 1967-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Life sentence
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2003
382 p.
ISBN
90-443-0836-X

Besprekingen

Met zijn rechtbankthrillerdebuut De voyeur (2001) scoorde David Ellis erg goed. In Amerika werd het boek onderscheiden met de E.A. Poe Award voor de beste thriller, en in de 'Detective & Thrillergids' van 'Vrij Nederland' werd het figuurlijk de sterren (5) in geprezen. Gereputeerde meester in het genre John Grisham heeft niets dan lof voor zijn jongere collega. Het oordeel beantwoordt aan de hooggestemde verwachtingen en vraagt zelfs naar meer.

Het gegeven, een man die valselijk beschuldigd wordt van moord, is weliswaar een klassiek uitgangspunt in het genre, maar de wendingen en vondsten die David Ellis aan het thema toevoegt, breken met de traditie en zorgen voor een originele en verrassende ontknoping. Advocaat Jon Soliday is topadviseur van senator Grant Tully -- een ambitieuze politicus die kans maakt om voor de Democraten als gouverneur verkozen te worden. Jon en Tully zijn al jarenlang bevriend met elkaar en delen een duister geheim. Een nacht vol alcohol e…Lees verder
Jon Soliday, advocaat en ik-verteller van het verhaal, is vriend en adviseur van senator Grant Tully, een ambitieuze man die alles in het werk stelt om voor de Democraten als gouverneur gekozen te worden. Jon wordt tijdens de verkiezingscampagne geheel onverwacht beschuldigd van moord. Inmiddels wordt hij ook gechanteerd in verband met een duister geheim dat hij en Grant delen: twintig jaar geleden overleed na een wilde nacht vol drugs en alcohol de negentienjarige Gina. Deze zaak werd indertijd gunstig voor Jon geregeld dankzij de inspanningen van de familie van de senator. De twee zaken worden met elkaar in verband gebracht. Het lijkt op vuil spel van de tegenkandidaat. Soliday's advocaat haalt alles en iedereen uit de kast om Solidays onschuld aan te tonen… Spannende, intelligente rechtbankthriller van de Amerikaanse auteur die voor zijn debuut 'Line of Vision' de prestigieuze Edgar Allan Poe Award (2002) voor 'Best First Novel by an American Author' kreeg. Normale druk.