Dvd
Frans
Valentin is een succesvolle ontwerper die zijn eenvoudige afkomst verloochent. Na een aanrijding praat hij alleen nog plat en herkent zijn vrouw niet meer.
Titel
La ch'tite famille / regie Dany Boon ; scenario Dany Boon [e.a.]
Regisseur
Dany Boon
Acteur
Line Renaud Laurence Arné Valérie Bonneton Guy Lecluyse François Berléand 1952- Pierre Richard 1934-
Taal
Frans
Uitgever
Paradiso, © 2018
1 dvd-video
Oorspr. opname
2018
Speelduur
107 min.
Aantekening
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5414937033607

Besprekingen

Komedie van Dany Boon, die evenals in zijn succesfilm ‘Bienvenue chez les ch’tis’ (2008) zelf de hoofdrol speelt. Valentin en zijn vrouw en zakenpartner Constance (Laurence Arné) vormen samen een succesvol ontwerpersduo. Hij heeft zich altijd voorgedaan als wees omdat hij zich schaamt voor zijn eenvoudige arbeidersfamilie uit de regio Nord-Pas de Calais. Wanneer zijn familie onverwacht aanwezig is bij een belangrijke vernissage, is hij geschokt. Kort daarna wordt Valentin aangereden door een auto en ontwaakt met ernstig geheugenverlies: hij waant zich vijfentwintig jaar jonger, praat alleen plat (ch’ti) en herkent zijn vrouw niet meer. De vele taalgrappen en woordspelingen gaan in de vertaling grotendeels verloren. De recensenten geven 2-3 sterren. Floortje Smit (Volkskrant 25-7-’18): ‘(…) La Ch’tite Famille blijkt verrassend leuk. Niet vanwege het script, dat hier en daar ronduit onlogisch is. Maar vooral doordat komiek Dany Boon, regisseur en hoofdrolspeler, de snobistische kunstwer…Lees verder

Over Dany Boon

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Joubaud

Dany Boon, geboren als Daniel Hamidou (Armentières, 26 juni 1966) is een Frans acteur en komiek.

Leven en werk

Boon werd geboren als zoon van een Algerijnse moslim uit Kabylië en een katholieke française. Uit liefde voor zijn vrouw heeft hij zich tot het jodendom bekeerd. Hij begon zijn carrière als mimespeler en werd bekend om zijn onemanshows. Na zijn carrière als mimespeler werd hij acteur. Tegenwoordig is hij ook een komiek die bekendstaat om zijn Noord-Franse dialect.

Hij regisseerde de komedie Bienvenue chez les Ch'tis, waarin hij ook zelf meespeelde. De film behaalde begin 2008 een immens succes in Frankrijk en in (vooral Franstalig) België. Ook de opvolger, de komedie Rien à déclarer, werd een groot succes in België en Frankrijk. Later behaalde ook de komedie Supercondriaque (2014) heel veel bijval in Frankrijk.

Filmografie

Lees verder op Wikipedia