Boek
Nederlands

Erger dan oorlog : volkerenmoord, eliminationisme en de aanhoudende schending van de menselijkheid

+1
Erger dan oorlog : volkerenmoord, eliminationisme en de aanhoudende schending van de menselijkheid
×
Erger dan oorlog : volkerenmoord, eliminationisme en de aanhoudende schending van de menselijkheid Erger dan oorlog : volkerenmoord, eliminationisme en de aanhoudende schending van de menselijkheid

Erger dan oorlog : volkerenmoord, eliminationisme en de aanhoudende schending van de menselijkheid

Analyse van het fenomeen genocide, etnische zuivering en onderdrukking in de twintigste en 21ste eeuw, met een pleidooi om een eind te maken aan de straffeloosheid van de daders.
Onderwerp
Genocide
Titel
Erger dan oorlog : volkerenmoord, eliminationisme en de aanhoudende schending van de menselijkheid
Auteur
Daniel Jonah Goldhagen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Worse than war
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2009
718 p. : ill.
ISBN
9789076682389 (De Bezige Bij) 9789022324189 (Manteau)

Besprekingen

Daniel Goldhagen maakte in de jaren negentig furore met zijn Hitlers gewillige beulen, waarin hij argumenteerde dat alle Duitsers medeverantwoordelijk waren voor wat er onder Hitlers regime gebeurde. Nu heeft de Amerikaanse politicoloog een pil geschreven over volkerenmoord, met de opmerkelijke titel: Erger dan oorlog. De feiten liegen er inderdaad niet om: 'Sinds het begin van de twintigste eeuw is er geen moment geweest waarop er niet ergens ter wereld sprake was van massavernietiging.' Het aantal mensen dat daarbij omkwam wordt voorzichtig geschat op 83 miljoen, of 127 miljoen als doelbewuste hongersnoden worden meegerekend. De meeste slachtoffers vielen daarbij in Europa (onder meer door het nationaalsocialisme, sovjetcommunisme, het titoïsme en de Balkanoorlogen van de jaren negentig).

Had Samantha Power eerder al een boek geschreven over 'the age of genocide' (Een probleem uit de hel, 2003), dan gaat Goldhagen nog een stap verder in zijn analyse van h…Lees verder
De schrijver heeft eerder veel stof doen opwaaien met zijn boek over de schuldvraag betreffende de jodenvervolging in het Duitsland ten tijde van Hitler. Ook in dit lijvige werk kiest hij een alternatieve benadering, in dit geval van het verschijnsel massamoord. Hij hanteert de term eliminationisme, waarmee naast het uitmoorden van bevolkingsgroepen ook zaken als deportatie, etnische zuivering, onderdrukking, verkrachting etc. worden bedoeld. Wat hem nadrukkelijk dwarszit, is de straffeloosheid waarmee dergelijke misdaden plaatsvinden. Preventie, interventie en bestraffing moeten stevig ter hand worden genomen. Een vlammend betoog en een diepgaande analyse, uitvoerig ondersteund met feitenmateriaal, onderzoeksgegevens en talloze voorbeelden uit heden en verleden. Dit boek vormt een interessante bijdrage aan de discussie over de handhaving van het volkenrecht. Met foto´s en afbeeldingen in zwart-wit, literatuurverwijzingen in eindnoten en een register.

Over Daniel Jonah Goldhagen

CC BY 2.0 - Foto van/door

Daniel Jonah Goldhagen (Boston, 30 juni 1959) is een Amerikaans politicoloog.

Goldhagen groeide op in Boston en studeerde aan Harvard University waar hij vervolgens universitair docent werd. In 2003 verliet hij Harvard en koos voor een fulltime schrijverschap. Hij is een spraakmakend onderzoeker van de Holocaust. In 1996 baarde hij veel opzien met zijn controversieel boek Hitler's Willing Executioners , waarvan ook een Nederlandse vertaling is verschenen: Hitlers gewillige beulen. In dit boek betoogt Goldhagen dat de Holocaust een specifiek Duits gebeuren was. Hij stelt het Duitse volk collectief verantwoordelijk voor de Jodenmoord door de nazi's. Zijn centrale stelling is: zonder Duitsers geen Holocaust.

Goldhagen heeft in een interview met Der Spiegel van 23 november 2006 ook van zich doen spreken door het trekken van parallellen tussen de militante islam en het nationaalsocialisme.

Zijn boek ontving instemming van onder andere Elie Wiese…Lees verder op Wikipedia