De jonge ambitieuze jazzdrummer Andrew Neiman krijgt het op het conservatorium zwaar te verduren door de dictatoriale aanpak van de beruchte muziekleraar Fletcher.
Titel
Whiplash / written and dir. by Damien Chazelle
Regisseur
Damien Chazelle
Componist
Justin Hurwitz 1985-
Acteur
Miles Teller J.K. Simmons
Taal
Engels
Uitgever
Sony Pictures Home Entertainment, 2015
1 dvd-video
Oorspr. opname
2014
Speelduur
102 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Spaans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels, Hindi, Pools, Spaans
EAN
8712609602456
mooov

Besprekingen

Muziekfilm uit 2014 van Damien Chazelle, gebaseerd op zijn eigen ervaringen. In het prestigieuze Shaffer Conservatory in New York wordt de ambitieuze jazzdrummer Andrew Neiman (Miles Teller) toegelaten tot het eliteklasje van de dictatoriale docent Fletcher (J.K. Simmons). Door diens onvolstelbaar brute pedagogiek richt Andrew zich uitsluitend op zijn drumtechniek en de weg naar de top, waar zelfs de verwondingen na een auto-ongeluk en een lieve vriendin hem niet van mogen afleiden. De film cirkelt rond de vraag of het tuchtigen van talent nu wel of niet bevorderlijk is. '(...) De voortreffelijke jazzuitvoeringen die de kijker om de oren spatten, brengen, mede door de opzwepende montage, de kijker in een voortdurende staat van opwinding', schrijft Ab Zagt (AD 13-11-'14). 'Toch is het juist de vertolker van de tegenkracht die de film in zijn houdgreep neemt; met Whiplash zou de 59-jarige J.K. Simmons zich dan eindelijk van bekend gezicht naar bekende naam kunnen tillen. De Amerikaanse …Lees verder

Over Damien Chazelle

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Lionsgate Entertainment

Damien Sayre Chazelle (Providence (Rhode Island), 19 januari 1985) is een Amerikaans filmregisseur, scenarioschrijver en filmproducent.

Biografie

Damien Chazelle werd in 1985 geboren in Providence (Rhode Island) als de zoon van Celia Martin en Bernard Chazelle. Zijn vader is een Franse computerwetenschapper die hoogleraar is aan de Amerikaanse Princeton-universiteit. Zijn moeder is een Amerikaanse historica van Brits-Canadese afkomst die middeleeuwse geschiedenis doceert aan The College of New Jersey. Chazelle heeft een jongere zus, actrice Anna Chazelle.

Hij groeide op in Princeton (New Jersey) waar hij ondanks zijn katholieke opvoeding vier jaar les volgde aan een joodse school. Later sloot hij zich aan bij Princeton High School, waar hij naast film ook een passie voor (jazz)drummen ontwikkelde: "Ik dacht niet dat ik er carrière mee kon maken, maar om een of andere reden werd het mijn leven en sloot ik me zomer na zomer …Lees verder op Wikipedia