Boek
Nederlands

Monstermuis

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Monstermuis verslindt alles wat op zijn pad komt: een olivaar, een blootbildil en een lanterfant. Hij wil jongetje Jan als toetje. Prentenboek met kunstzinnige schilderingen in kleur en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Monstermuis
Auteur
Daan Remmerts de Vries 1962-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2010
[28] p. : ill.
ISBN
9789045110851 (hardback)

Besprekingen

Een hongerige monstermuis bedreigt de stad. Het humeurige beest slokt eerst een rode 'olivaar', een 'blootbildil' en een 'leuke lanterfant' op, maar telkens 'likt hij aan zijn bek' en 'krijgt hij nog meer trek'. Daarna begint hij aan het serieuzere werk: een hele rij majorettes en een grote stadsbus. Wat hij echter als toetje ophapt, is een vergissing. De simpelogende, neuspeuterende Jan laat zich niet doen, neemt plaats achter het stuur en rijdt resoluut de bus naar buiten, met alle majorettes en wezens achter zich aan. De muis schrompelt ineen en Jan laat hem zijn eigen staart inslikken, tot hij helemaal verdwijnt.

Het nieuwe prentenboek van Daan Remmerts de Vries bevat een vertrouwd aandoend verhaal, dat doet denken aan het gedicht 'De leeuw is los' van Annie M.G. Schmidt. Het allesverslindende monster is geen onbekende in de jeugdliteratuur. Het grappige stapelverhaal smeekt om een dwingend rijm, maar de auteur gaat daar slechts deels op in. Hij wisselt voortdurend in rijm…Lees verder
Monstermuis heeft heel in de verte iets van een muis, maar dat is niet zo van belang. Monstermuis is vooral gulzig. Hij verslindt alles wat op zijn pad komt: een olivaar, een blootbildil, een lanterfant, majorettes, een hele autobus! Als hij daarna denkt het jongetje Jan als toetje te kunnen verorberen, heeft hij pech. Het omslag lijkt wellicht niet uitnodigend voor kinderen, maar roept wel direct de sfeer op van het geweldige verhaal. Het bekende gegeven van goed overwint kwaad en het slimme kind zorgt voor de oplossing is op creatieve, humoristische en spannende manier uitgewerkt. Er wordt toegewerkt naar een voor kleuters spannende climax. De korte, duidelijke en speelse tekst op rijm zal veel kinderen aanspreken. Het verhaal is zeer geschikt om voor te lezen en om uit voor te dragen in de klas of bibliotheek. Het boek biedt legio verwerkingsmogelijkheden en kan goed dienen als uitgangspunt bij een gesprek. Mooi vormgegeven, kunstzinnig prentenboek met prachtige schilderingen in co…Lees verder

Over Daan Remmerts de Vries

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Daan Remmerts de Vries

Daan Remmerts de Vries (Leeuwarden, 5 april 1962) is een Nederlands schrijver van kinderboeken en boeken voor volwassenen, daarbij is hij illustrator, schilder en muzikant.

Levensloop

Daan Remmerts de Vries volgde de opleiding Tekenen en Handvaardigheid aan De Witte Lelie in Amsterdam. Al snel na het voltooien hiervan is hij fulltime gaan schilderen en schrijven. In 1990 debuteerde hij als kinderboekenschrijver met 'Zippy en Slos', vernoemd naar zijn eigen katten, geïllustreerd met linoleumsneden.

Remmerts de Vries heeft veel gereisd. In Newfoundland ging hij op zoek naar walvissen, in de Pyreneeën heeft hij gieren bestudeerd, in India heeft hij o. a. Aziatische leeuwen, wilde ezels en tijgers gefotografeerd en gefilmd. Veel van deze ervaringen komen terug in zijn boeken.

Remmerts de Vries heeft nooit willen kiezen tussen schilderen en schrijven. Hij heeft meer dan dertig boeken geïllustreerd. In 2010, naar aanleidin…Lees verder op Wikipedia