Boek
Nederlands

De muizenridder

Cornelia Funke (auteur), Annette Swoboda (illustrator), Merel De Vink (vertaler)
Ridder Tristan wil zijn kasteel verlossen van de muizenplaag en koopt een kat: Katharina, de beruchte muizenjaagster. Algauw zijn er nog maar drie muizen over. Maar dan komt muizenridder Govert van Grauwstaart langs. Hij is de schrik van alle poezen en katers. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
De muizenridder
Auteur
Cornelia Funke
Illustrator
Annette Swoboda
Vertaler
Merel De Vink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Mäuseritter
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, © 2019
[26] p. : ill.
ISBN
9789051167375 (hardback)

Besprekingen

Ridder Tristan heeft er genoeg van. In zijn kasteel zijn te veel muizen, en die knagen echt alles kapot. Om van al die vervelende muizen af te komen, koopt hij de sluwe kat Katharina. Na enkele maanden zijn er nog maar drie muizen over, voor wie het leven op het kasteel erg moeilijk is geworden. Maar dan krijgen deze muizen onverwacht hulp van de beroemde dappere muizenridder Govert. Samen met de drie overgebleven kasteelmuizen bedenkt hij een plan, om de afschuwelijke kat Katharina te verjagen. De mooie grote sfeervolle kleurenillustraties, vaak over dubbele pagina’s, geven emoties prima weer. Dat de muizen net mensen zijn (aangekleed, op twee benen lopen, bril dragen etc.) maakt het juist humoristisch. De vele grappige details vergroten het kijkplezier. Tekst en illustratie passen prima bij elkaar. De prettig voor te lezen tekst bevat enkele moeilijke maar prima te verklaren woorden en uitdrukkingen (maliënkolder, voor hetere vuren staan). De schutbladen zijn bedrukt met een portret…Lees verder

Over Cornelia Funke

CC BY 3.0 - Foto van/door Cruccone

Cornelia Funke (Dorsten, 10 december 1958) is een Duits kinder- en jeugdboekenschrijfster en illustrator.

Ze studeerde onderwijskunde aan de Universiteit van Hamburg en daarna gaf ze een tijdlang les. Dankzij het diploma dat Funke voor illustreren had, werd ze ook gevraagd om boeken te illustreren. Zo kreeg ze het idee om zelf boeken te schrijven.

Funke kreeg zowel voor De dievenbende van Scipio als voor Hart van Inkt een Zilveren Griffel. Beide boeken werden verfilmd (als The Thief Lord en Inkheart). Web van Inkt en Nacht van Inkt zijn deel twee en drie van de Inkheart-trilogie.

Bibliografie

Onderstaand een lijst van in het Nederlands vertaalde boeken:

  • 1992 - Potilla
  • 1993-2011 - De Wilde Kippen 123
    • 1993 - De Wilde Kippen Club
    • 1995 - De Wilde Kippen Club op Schoolreis
    • 1998 - De Wilde Kippen Club groot Alarm!
    • 2…Lees verder op Wikipedia

Suggesties