Boek
Nederlands

Stormvogel

Conn Iggulden (auteur)
Na de troonsbestijging van de zwakke koning Henry VI in 1442 ontstaat in Engeland grote onrust die uitmondt in een machtsstrijd tussen twee families: het huis Lancaster en het huis York.
Titel
Stormvogel
Auteur
Conn Iggulden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Stormbird
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2014
509 p. : ill.
ISBN
9789021809779 (hardback)

Besprekingen

Stormvogel is het eerste deel van een trilogie over de Rozenoorlog tussen het huis Lancaster en het huis York in de vijftiende eeuw. Conn Igguldens roman begint in 1437, wanneer een jonge Henry VI na jaren van regentschap koning wordt. Deze Henry is geen leeuw zoals zijn vader, maar een diepgelovige en ziekelijke twijfelaar. Het is dan ook niet ontrecht dat Iggulden deze baardloze zwakkeling geen hoofdrol geeft in zijn roman, maar andere personages ontwikkelt. Eén daarvan is de sympathiek voorgestelde koningin Marguerite van Anjou, die als onwetende veertienjarige Franse prinses om politieke redenen wordt uitgehuwelijkt aan Henry. In de loop van het verhaal groeit zij uit tot een sterke vrouw die handelt wanneer haar man zich in zijn kapel terugtrekt. Haar huwelijk ligt echter aan de basis van de onrusten, omdat Henry in zijn wil om de vrede te bewaren afstand doet van de Engelse bezittingen Maine en Anjou, en de Franse koning dan ook maar Normandië herovert. De vlucht en het h…Lees verder
De Rozenoorlogen in Engeland in de eerste helft van de 15e eeuw zijn herontdekt als onuitputtelijke bron voor gewelddadige en romantische verhalen. Iggulden is een bekende en veel-geprezen schrijver en in deze eerste roman over deze periode houdt zijn reputatie waarschijnlijk stand, maar de lezer moet wel bereid zijn om de eindeloze details over de vele verzonnen personages en hun lange gesprekken, gevechten en - overbodige - martelscènes door te werken. De voornaamste historische feiten zijn wel juist - de verhouding tussen de zwakke koning Hendrik VI en zijn jonge Franse vrouw zijn aanleiding tot een paar van de betere scènes - maar het dagelijks leven wordt niet overtuigend beschreven: een meesterspion die bij de koning binnenloopt en de koningin tutoyeert, een hertog die gemarteld wordt? Over kleding, gewoonten, omgeving horen we vrijwel niets en gezien de inhoud van de ‘Beknopte bibliografie’ hoeft dat geen verbazing te wekken. Met kaarten, stambomen en een lijst van de personage…Lees verder

Over Conn Iggulden

Conn Iggulden is een Engelse auteur die vooral historische romans schrijft. Hij werd geboren in 1971 en studeerde zowel aan de St. Martins School in Northwood als aan de Merchant Taylor's School. Hij studeerde Engels aan de Universiteit van Londen en gaf later zeven jaar les in dit vak. Hij werd zelfs het hoofd van het Engelse departement aan het St. Gregory's Roman Catholic School in Londen. Iggulden liet zijn post varen toen hij besloot een vierdelige serie te schrijven over de Romeinse consul en veroveraar Julius Caesar. Iggulden is getrouwd en heeft vier kinderen.

Werk

Historische fictie

Iggulden debuteerde met De Poorten van Rome, het eerste deel in zijn vierdelige serie Caesar. De serie is gebaseerd op het leven van Julius Caesar, vanaf zijn geboorte (De Poorten van Rome) tot aan zijn dood (De Toorn van de Goden).

De auteur heeft altijd gesuggereerd dat er een vijfde boek zou versc…Lees verder op Wikipedia