Boek
Nederlands

Er zit een gat in : de wereld van Spriet

Coen Simon (auteur), Linda De Haan (illustrator)
+1
Er zit een gat in : de wereld van Spriet
×
Er zit een gat in : de wereld van Spriet Er zit een gat in : de wereld van Spriet

Er zit een gat in : de wereld van Spriet

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Iedereen, behalve de jongen Spriet, is bang voor het donkere gat in de wereld. Want als je erin valt, verdwijn je voor altijd zeggen ze. Maar hoelang duurt dat en is het erg om te verdwijnen? Filosofisch prentenboek met kunstzinnige kleurenillustraties. Vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.
Onderwerp
Denken, Filosofie
Titel
Er zit een gat in : de wereld van Spriet
Auteur
Coen Simon
Illustrator
Linda De Haan
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2016
[32] p. : ill.
ISBN
9789024573875 (hardback)

Besprekingen

De magere Spriet is blij met zijn skateboard en geniet van de wereld zoals deze is. De jongen verbaast zich over het feit dat de andere mensen zich zorgen maken over een donker gat in de wereld. Ze bouwen zelfs een schijnwereld rondom het gat, zoals raketten, gebedshuizen en een ark om het bestaan ervan te vergeten. Spriet maakt grapjes wanneer er gefilosofeerd wordt over niets en over nooit, maar de anderen reageren boos. Alleen het meisje zonder stem Moeloet lijkt hem te begrijpen. Hoewel zij zich wel afvraagt hoelang ze moet wachten nadat Spriet met zijn skateboard het gat is ingesprongen. Groot formaat kijkboek over vragen als: waar komen we vandaan en waar gaan we naar toe? De dynamische kunstzinnige illustraties in verschillende technieken op een veelal witte achtergrond beslaan dubbele pagina's en zorgen voor een speelse, luchtige benadering. De meest essentiële woorden zijn uitvergroot weergegeven in handgeschreven ballpointletters of gedrukt in een kleur die ook binnen de il…Lees verder

Er zit een gat in - De wereld van Spriet

Met zijn skateboard in de hand observeert de optimistische Spriet zijn omgeving die hij ook in vraag stelt. De volwassenen rond hem vinden zijn vragen maar lastig en proberen hem te negeren. Er zit een gat in de wereld en je kan er voor altijd in verdwijnen. Dat lijkt best akelig, maar niet als je er grappen over maakt zoals Spriet doet. Grappen die enkel Moeloet lijkt te begrijpen, maar wat als Spriet zelf verdwijnt?De vragen kunnen een aanleiding zijn om met jonge kinderen te filosoferen. Over tegenstellingen zoals iets-niets, ooit-nooit ... Hoelang duurt dat eigenlijk, voor altijd? Waarom is verdwijnen zo erg? Met weinig woorden en met eenvoudige, maar gedetailleerde illustraties worden veel vragen opgeroepen. Voor volwassenen zitten er leuke, humoristische tinten en thema’s in vervat. Op de laatste pagina bijvoorbeeld zie je een potlood met op de zijkant ‘2B or not 2B’.Doordat het boek een wat groter formaat kent, kan het klassikaal gebruik…Lees verder

Over Coen Simon

Coen Simon (1972) is een Nederlands filosoof en publicist.

Levensloop

Na zijn studie wijsbegeerte publiceerde Simon in een aantal kranten en tijdschriften, was hij redacteur van het blad Filosofie Magazine en werd hij in 2005 hoofdredacteur van Bres. In 2003 publiceerde hij het boek De wereld tussen haakjes, een verzameling filosofische citaten, in 2006 gevolgd door de bundel beschouwingen Kijk de mens. In dit boek onderzoekt Simon de rol van rituelen in het leven en probeert hij een "filosofische etiquette" te beschrijven.

In april 2013 verscheen zijn boek Schuldgevoel, waarin hij zich buigt over de menselijke behoefte aan dingen die we niet nodig hebben. Hij schreef over dit thema het essay van de Maand van de Filosofie 2013.

Coen Simon won in 2012 de Socrates-wisselbeker.

Simon schreef in 2014 een wekelijkse rubriek getiteld Filosoferen is makkelijker als je denkt …Lees verder op Wikipedia