Tijdens de drooglegging van de Verenigde Staten in de jaren twintig van de 20e eeuw strijden vele gangsterbendes om de macht. Detectivebureau Van Dorn raakt bij deze strijd betrokken wanneer een van hun medewerkers gewond raakt bij een schietpartij.
Titel
De smokkelaar
Auteur
Clive Cussler Justin Scott 1944-
Vertaler
R.A. Van de Plassche
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The bootlegger
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, 2017
397 p.
ISBN
9789044352412 (paperback)

Besprekingen

Het verhaal speelt zich af in de VS tijdens de drooglegging in de jaren twintig van de twintigste eeuw. Dranksmokkelaars zijn overal actief en bendes strijden om de macht. Een Russisch geheim agent, die er op uit is om de VS te vernietigen, mengt zich in de strijd. Per ongeluk raakt een topman van het detectiveagentschap Van Dorn gewond. Alle detectives worden ingezet om de dranksmokkel te bestrijden en om de daders te vinden en onschadelijk te maken. In een spectaculaire strijd lukt ze dat uiteindelijk. De schrijver (1931) en zijn coauteur (1944) zijn er in geslaagd om een prettig leesbare spannende thriller te schrijven. Vanaf het begin wordt de spanning opgevoerd. Ook al is direct duidelijk wat de uitkomst zal zijn, de manier waarop is verrassend en spectaculair. De personen in het boek zijn niet meer dan stereotypen, maar dit doet geen afbreuk aan het geheel. Veel liefhebbers van Cusslers boeken zullen ook dit boek met heel veel plezier lezen: het is moeilijk weg te leggen.

Over Clive Cussler

Clive Cussler (Aurora (Illinois), 15 juli 1931 – Scottsdale (Arizona), 24 februari 2020) was een Amerikaans schrijver van avonturenromans. Wereldwijd verkocht hij meer dan 125 miljoen boeken.

Levensloop

Cussler groeide op in Alhambra, Californië. Voordat hij dienst deed in de Koreaanse Oorlog als vliegtuigtechnicus, zat hij nog twee jaar op school op het Pasadena City College. Na zijn ontslag werd hij tekstschrijver en later reclamemaker voor radio en tv. Daarmee behaalde hij verschillende onderscheidingen.

In 1965 begon hij te schrijven aan zijn eerste boek, dat uiteindelijk in 1973 uitkwam. Hier kwam Dirk Pitt ook in voor, die in veel meer boeken van hem zou verschijnen. Later nam Kurt Austin als nieuwe hoofdpersoon de fakkel over van Dirk, in de serie van de NUMA-files. In alle boeken speelt de organisatie NUMA, die aan oceanografisch onderzoek doet, een belangrijke rol.

Clive Cussler was ook een …Lees verder op Wikipedia