Boek
Nederlands
Tijdens een mijnstaking in 1902 krijgt detective Isaac Bell opdracht een provocateur, die stakende mijnwerkers opstookt tegen de overheid, de voet dwars te zetten.
Titel
De provocateur
Auteur
Clive Cussler Justin Scott 1944-
Vertaler
Pieter Cramer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The striker
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, copyright 2016
383 p.
ISBN
9789044349511 (paperback)

Besprekingen

In het begin van de twintigste eeuw wordt detective Isaac Bell naar Virginia gestuurd om te onderzoeken wie baat heeft bij het saboteren van een mijnbedrijf. Hij gaat undercover en ontdekt al snel dat een provocateur bezig is oorlog te stoken tussen vakbonden, stakers, mijnwerkers en mijneigenaars. Het is Bells taak te zoeken wie de opdrachtgever is van de man, die overduidelijk actie, geweld en doden wil en zeker geen oplossing, geen vrede. Bell ontdekt ook dat een andere detectivevereniging tegengestelde belangen heeft. Dit zesde boek in de serie met detective Bell is behoorlijk intensieve lectuur omdat er veel hoofd- en nevenpersonages zijn, waardoor de lezer regelmatig niet meer weet wie wie is en aan welke kant hij staat. Anderzijds geven enkele nevenfiguren, zoals Mary, de extreme zus van een staker, er als sterke karakters een meerwaarde aan. Ook is het verhaal economisch-sociaal boeiend en laat het betogingen, stakingen en vakbonden in een historisch perspectief zien. Het is, …Lees verder

Over Clive Cussler

Clive Cussler (Aurora (Illinois), 15 juli 1931 – Scottsdale (Arizona), 24 februari 2020) was een Amerikaans schrijver van avonturenromans. Wereldwijd verkocht hij meer dan 125 miljoen boeken.

Levensloop

Cussler groeide op in Alhambra, Californië. Voordat hij dienst deed in de Koreaanse Oorlog als vliegtuigtechnicus, zat hij nog twee jaar op school op het Pasadena City College. Na zijn ontslag werd hij tekstschrijver en later reclamemaker voor radio en tv. Daarmee behaalde hij verschillende onderscheidingen.

In 1965 begon hij te schrijven aan zijn eerste boek, dat uiteindelijk in 1973 uitkwam. Hier kwam Dirk Pitt ook in voor, die in veel meer boeken van hem zou verschijnen. Later nam Kurt Austin als nieuwe hoofdpersoon de fakkel over van Dirk, in de serie van de NUMA-files. In alle boeken speelt de organisatie NUMA, die aan oceanografisch onderzoek doet, een belangrijke rol.

Clive Cussler was ook een …Lees verder op Wikipedia