Titel
Bird
Regisseur
Clint Eastwood 1930-
Componist
Lennie Niehaus
Acteur
Forest Whitaker Diane Venora Michael Zelniker
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Warner Home Video, 2005
1 dvd-video
Oorspr. opname
1988
Speelduur
ca. 154 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, IJslands, Arabisch, Engels voor slechthorenden, Italiaans voor slechthorenden
EAN
7321931118200

Besprekingen

Speelfilm over het leven van de legendarische altsaxofonist Charlie 'Bird' Parker (1920-1955), gemaakt door acteur-regisseur Clint Eastwood met in de hoofdrollen Forest Whitaker (Good morning, Vietnam, Phone booth) en Diana Venora (Romeo + Juliet). Lennie Niehaus combineerde Parkers spel uit originele opnamen met begeleiding van moderne muzikanten, wat hem kritiek van jazzkenners opleverde, maar ook een Oscar voor Beste geluid. Whitaker won in Cannes de prijs voor Beste acteur. De Speelfilmencyclopedie geeft vier sterren: '(...) Op de groezelige milieus van drugs en slechte vrouwen waarin Parker zich bewoog, wordt niet al te diep ingegaan, evenmin als het racisme waar hij mee te maken kreeg door met een blanke vrouw te trouwen. Niettemin is het een gaaf portret van een briljant musicus. (...)' De dvd bevat geen extra's.

Over Clint Eastwood

Clinton "Clint" Eastwood (San Francisco, 31 mei 1930) is een Amerikaans filmacteur, filmproducent, filmregisseur en politicus.

Eastwood heeft in diverse grote films gespeeld en later ook zelf grote films geregisseerd en geproduceerd. Verder heeft hij zich op latere leeftijd in de politiek begeven, onder andere als burgemeester.

Als acteur

In 1955 debuteerde hij als acteur in de film Francis in the Navy, maar echt bekend werd hij vanwege zijn rol van Rowdy Yates, een tweede voorman-veedrijver, in de televisieserie Rawhide (1959-1966). Daarmee was voorlopig de richting van zijn carrière gezet: Eastwood kwam tot bloei in de western. Hij werd beroemd dankzij A Fistful of Dollars (1964), zijn eerste samenwerking met regisseur Sergio Leone. Die werd verlengd met For a Few Dollars More in 1965 en in 1966 met The Good, the Bad and the Ugly. Die laatste strijdt volgens sommigen om de officieuze titel b…Lees verder op Wikipedia