Boek
Nederlands

(Oliver)

+1
(Oliver)
×
(Oliver) (Oliver)
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Oliver is een ei. Hij kan naar rechts rollen en naar links, maar niet veel meer. Tot er op een dag een wonder gebeurt. Vierkant hardkartonnen prentenboek met afbeeldingen van een ei. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Eieren
Titel
(Oliver)
Auteur
Christopher Franceschelli
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2010
[16] p. : ill.
ISBN
9789047702894 (hardback)

Besprekingen

Badboekjes, knisperboekjes en aanwijsboekjes: daaruit bestaat het boekenrek van een éénjarig ‘lezertje’. Vanaf anderhalf jaar zijn peutertjes echter aan hun eerste boekjes mét verhaallijn toe. En dan start voor menig kritische ouder een ware zoektocht naar kwaliteitsvolle prentenboeken voor deze doelgroep. Tekeningen met flapjes en felle kleuren blijken vaak weerkerende ingrediënten. (Oliver) is daarin alvast uitzonderlijk, want het boekje serveert eenvoud en soberheid. Minimalisme voor peuters? Het bestaat.
Het verhaal van (Oliver) is simpel. Het boek vertelt hoe uit een ei, (Oliver), een kuiken, Oliver, tevoorschijn komt. Christopher Franceschelli besteedde heel veel aandacht aan de vormgeving. Door de stevige kartonpagina’s is (Oliver) een dik boek. Op de cover staat een foto van een ei in reliëf tegen een witte achtergrond. De soberheid van de cover wordt doorgetrokken in wat volgt: witte en grijze tinten overheersen. Alleen op het einde, bij de komst va…Lees verder
Het verhaal gaat over het ei Oliver. Op de ene bladzijde rolt hij naar links, op de andere naar rechts. Hij beseft dat hij meer niet kan, omdat hij een ei is. Op de laatste bladzijde verandert zijn leven; er gebeurt een wonder. Het vierkante hardkartonnen prentenboek bevat zeven dikke bladzijden. Op een dubbele pagina staat het ei getekend en staat er in grijs een korte tekst bij. Er is veel witruimte. Op de één na laatste bladzijde is tussen beide pagina's een strook witte stof aangebracht waarop Oliver staat. Als je deze bladzijde omslaat, neem je de stof mee naar de laatste pagina waarop het wonder, het enige opvallende kleurelement in het boek, te zien is. Apart boek dat uitnodigt tot denken. Vanaf ca. 2 jaar.

(oliver)

Oliver is een ei van weinig woorden: hij kan op zijn ene en op zijn andere kant rollen en op zijn hoofd staan, maar daar houdt het ook op. Tot er iets ingrijpends verandert.
Het verhaaltje is echt zo beknopt en zo simpel, maar daardoor net wel aardig. Het bijzondere zit ‘m in de vormgeving: bladzijden van haast een cm dik, een cover in reliëfdruk, een zeer sobere bladspiegel in enkel wit en grijs, met een noot zwart, en een haast magische truc met een lint op het einde. Blijkbaar werd de auteur geïnspireerd door een goocheltruc die hij als kind zag. Voor de realisatie sprokkelde hij een aantal bestaande beelden bij elkaar.