Boek
Nederlands

49 manieren om de dag door te komen : roman

+1
49 manieren om de dag door te komen : roman
×
49 manieren om de dag door te komen : roman 49 manieren om de dag door te komen : roman

49 manieren om de dag door te komen : roman

Genre:
Titel
49 manieren om de dag door te komen : roman
Auteur
Christophe Vekeman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, © 2010
230 p.
ISBN
9789029572316 (hardback)

Besprekingen

Roman van Christophe Vekeman over stuurloze neuroot

Roman van Christophe Vekeman over stuurloze neuroot

De waanzin wenkt

Christophe Vekeman houdt ervan om zijn personages op het pad van de ontsporing te sturen. In 49 manieren om de dag door te komen valt de mislukkeling Vincent de Wimper ten prooi aan de grillen van zichzelf en de buitenwereld.

We kennen ze onderhand, de favoriete hoofdrolspelers van Christophe Vekeman (°1972). Telkens weer worden ze van hun sokken geblazen door hun eigen angsten en koortsige gedachten. Tegelijk zijn ze begiftigd met een lucide soort van hyperbewustzijn, waardoor ze hun situatie haarscherp kunnen verwoorden. Zo waren we in zijn vorige tragikomische roman Lege jurken getuige van een claustrofobische liefdesrelatie en de malende twijfels van de antiheld Lester Brandman.

Nu leidt Vekeman ons binnen in het tergend banale leven van ene Vincent De Wimper. Hij beschikt slechts over een groot talent om door het raam te staren en dient een voortdurende huzarenstrijd tegen de verveling…Lees verder

Niemand zal dichter, journalist en performer Christophe Vekeman als romancier voorstellen. Behalve hijzelf, dan. Toch is de rock-'n'-rollheld van de Vlaamse én Nederlandse poëziepodia met 49 manieren om de dag door te komen al aan zijn vijfde roman toe. In korte hoofdstukjes en met een verschroeiend tempo leidt hij Vincent De Wimper met genoegen naar de afgrond.

Dat het hoofdpersonage sterk aan Lester Brandman, de pantoffelheld uit Lege jurken (2008), doet denken, zal niemand verbazen. Vincent is, zoals het een Vekemanpersonage betaamt, de eenzelvigheid zelve. Hij woont. En dat is alles. Of beter: 'je woont', want Vekeman koos deze keer voor de tweede persoon. Een verhaaltechnische slimmigheid, zoals er nog veel zullen volgen.

Vincent heeft 49 manieren om de dag door te komen. Hij mijmert over vrouwenkuiten, betaalt zijn therapeut met monopolygeld en kijkt naar schepen 'op weg naar een verre bestemming waar leven te boek staat als de gewoonste zaak van de w…Lees verder
Deze vijfde roman van de bekende Gentse auteur (1972) gaat over Vincent De Wimper, een 30-jarige loser. Vincent heeft een zevenjarige slechte relatie met Patty achter de rug, heeft genoeg van de zinloze bezoeken aan therapeut Wim, kan en wil niet beantwoorden aan het wij-gevoel en aan de norm van geluk die de maatschappij stelt, trekt zich terug én verdwaalt in zijn eigen, kleine wereldje. In een polonaise van 49 aan elkaar gehaakte, drieste hoofdstukjes, aanvankelijk bedoeld als zelfhulpboek, legt hij getuigenis af van zijn leegte, verdriet en gestaag toenemende waanzin. Hij schrijft minutieus over het kopen van een stofzuiger, dartsbord, zandloper (!) en een denkbeeldig hondje (aan wie hij ook brieven schrijft) en zoekt afleiding in fantasieën over zangeres Duffy, reizen naar El Paso en bespiegelingen over de vrouwelijke kuit. Als hij zijn enige vriend verliest, zijn benedenbuurman Johannes, besluit hij op weg te gaan naar El Paso, trots, in korte broek: ‘Vandaag zal eeuwig duren’. …Lees verder

Over Christophe Vekeman

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ef228

Christophe Vekeman (Temse, 30 december 1972) is een Belgische schrijver, dichter en performer. Tot nog toe publiceerde hij verscheidene romans, een verhalenbundel, een essaybundel, een novelle, een biografie en twee gedichtenbundels. Zijn werk verschijnt bij uitgeverij Arbeiderspers.

Biografie

Vekeman studeerde psychologie aan de Universiteit Gent. Hij debuteerde in 1999 met Alle mussen zullen sterven, en in 2001 verscheen Vekemans eerste column in de Vlaamse krant De Morgen. De krant brengt sindsdien regelmatig zijn bijdragen, en het merendeel van de stukken opgenomen in zijn werk Leven is werk verscheen eerder in De Morgen.

Samen met Herman Brusselmans verzorgde hij in de jaren 2011 tot 2013 een autorubriek in het weekendmagazine van De Morgen. Sinds september 2013 bespreekt Vekeman wekelijks een boek in het programma Pompidou op de Vlaamse radiozender Klara

Vekeman is een veel…Lees verder op Wikipedia