Boek
Nederlands

Brein en branie : een pionier in Alzheimer

Brein en branie : een pionier in Alzheimer

Autobiografie van de Vlaamse professor in de moleculaire biologie en genetica, bekend om haar onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.
Titel
Brein en branie : een pionier in Alzheimer
Auteur
Christine Van Broeckhoven
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2006
197 p. : ill.
ISBN
90-5240-911-0 9789052409115

Besprekingen

Om in de wereld van de wetenschap te overleven en te excelleren hebben vrouwen veel brains nodig, maar evenzeer branie om het tegen de mannen op te nemen. Dat is de levensles van Christine van Broeckhoven, een van onze belangrijkste onderzoekers op het domein van de moleculaire genetica. Ze brengt in dit boek het relaas van haar groei op professioneel en persoonlijk vlak. Van Broeckhoven gebruikt voor de structuur van dit boek de structuur van de dubbele helix van het DNA: elk hoofdstuk over haar persoonlijke drijfveren loopt over in een hoofdstuk over haar professionele loopbaan. Na een hoofdstuk over haar kindertijd volgt een hoofdstuk over haar onderzoeksdepartement, na het deel over haar wortels en inspiratie volgt een deel over haar werk in de moleculaire genetica enz. Naast haar liefdesleven belicht ze vervolgens ook haar problemen als kind in een tehuis, haar depressie en de dood van haar broer. Ook de hersenen en de ziekte van Alzheimer komen uitvoerig aan bod.
Dit is een …Lees verder
Christine Van Broeckhoven (geboren in 1953) is een Vlaamse topwetenschapper in het domein van de moleculaire genetica en is algemeen bekend door haar onderzoek naar de ziekte van Alzheimer; recent ook door haar optredens in de media. Ze brengt in dit boek het relaas van haar groei op professioneel en persoonlijk vlak. Ze wendt de structuur van de dubbele helix van het DNA aan: elk hoofdstuk over haar persoonlijke leven en drijfveren loopt over in een hoofdstuk over haar professionele loopbaan. Het is een assertieve en open getuigenis, omdat de auteur zowel haar persoonlijke problemen beschrijft als haar sterke kanten, haar tegenslagen en successen. Bovendien krijgt de lezer een uitvoerig beeld van haar werkzaamheden, de ziekte die ze onderzoekt en de moeilijke weg die een vrouwelijke wetenschapper moet begaan. De auteur is erin geslaagd mede door haar heldere taal en vlotte pen om een boeiend, leesbaar en leerrijk boek te schrijven dat een breed publiek verdient. Het boek eindigt met …Lees verder

Over Christine Van Broeckhoven

Christine Van Broeckhoven (Antwerpen, 9 april 1953) is een Belgische moleculair biologe en voormalig politica voor de sp.a.

Levensloop

Als hoogleraar onderzoekt zij alzheimer, andere ziekten die leiden tot dementie en de samenhang met bepaalde zenuwziekten zoals de bipolaire stoornis en de ziekte van Huntington. In het midden van de jaren 80 van de vorige eeuw maakte zij gebruik van de hersenbank van het Instituut Born-Bunge (IBB) dat al in 1933 in Antwerpen werd opgericht. Ze werkte hier mee aan talrijke publicaties.

Ze promoveerde tot doctor in 1980. Ze heeft sinds 1983 haar eigen laboratorium voor moleculaire genetica aan de Universiteit Antwerpen. Hier ging ze een feministisch getint personeelsbeleid voeren: positieve actie om meer vrouwen aan te nemen en aandacht voor de combinatie zorg en arbeid. Daarnaast werd ze ook wetenschappelijk directeur van het departement voor moleculaire genetica bij het Vlaams Instituut voo…Lees verder op Wikipedia