Boek
Nederlands

Applaus voor een ezel

Christiane Holler (auteur), Peter Brouwers (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De dwergmuilezel Geronimo Cerny komt terecht in een stal vol paarden; hij is erg onwennig en moet nog veel leren om zijn mannetje te kunnen staan tussen de andere dieren. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Anders zijn, Ezels, Paarden
Titel
Applaus voor een ezel / Christiane Holler ; ill. Peter Brouwers
Auteur
Christiane Holler
Illustrator
Peter Brouwers
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Esel oder Pferd
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2000
128 p. : ill.
ISBN
90-6822-741-6

Besprekingen

Om dit verhaal goed te kunnen volgen", zo begint het boek, "moet u weten wie erin meespeelt." Vervolgens worden de personages één voor één voorgesteld: een dwergmuilezel, een paard, twee schimmels, twee merries, een roodschimmel, een hond en een kat. En verder: de stalknecht, de vrouw met de rijlaarzen, de worteljongen en tot slot een mussenfamilie. Alle dieren hebben een naam, wat het niet gemakkelijker maakt. Tijdens de eerste hoofdstukken moest ik voortdurend terugbladeren om uit te zoeken wie wie was.
Het verhaal is eenvoudig van opzet. Het begint met het gespannen wachten van de paarden op een nieuwkomer in hun stal. De verbijstering is groot als blijkt dat de nieuwe een dwergmuilezel is met de lange, scherpe oren van een ezel en de staart van een paard. Bovendien heeft het dier een vreemd accent, waarmee hij zich voorstelt als Nummer 91. Deze 'naam' kreeg hij in het weeshuis, waar hij grootgebracht werd tussen honden. Na zijn aankomst in de stal krijgt nummer 91 aanvankelijk …Lees verder
In een stal met paarden komt een nieuw dier: een dwergmuilezel, een kruising tussen een pony en een ezel. Hij wordt door de staljongen Geronimo Cerny genoemd. Hij is nog erg onwennig, omdat hij nooit eerder getraind is en met andere dieren op stal gestaan heeft. 's Avonds vertelt hij verzonnen verhalen, die op de bekende sprookjes lijken, over zijn grootouders. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de dieren: zij trainen de stalknecht en de trainers. Het is gezet in een ruime bladspiegel en verdeeld in korte hoofdstukken. Het verhaal is qua tekst goed te lezen, op enkele vaktermen als longeren, fiaker- en voltigeerpaard en begrippen als sympathiek en passie na. In de inleiding wordt de lezer enkele malen met "u" aangesproken en wordt verteld dat de stalknecht uit Tsjechoslowakije komt. Bevat een aantal pentekeningetjes van Cerny. Een verhaal dat niet zoveel om het lijf heeft, maar vanwege de paarden geschikt zou kunnen zijn voor paardenliefhebbers vanaf ca. 9 jaar.