Boek
Nederlands

Christiane F.

Christiane F. (auteur), Kai Hermann (auteur), Horst Rieck (auteur)
Authentiek verslag, verteld door een Berlijns meisje van ongeveer vijftien jaar dat verslaafd is aan heroi͏̈ne en zich prostitueert om aan het nodige geld te komen.
Titel
Christiane F. / vastgelegd door Kai Hermann en Horst Rieck ; vert. Hans van Straalen
Auteur
Christiane F. Kai Hermann Horst Rieck
Vertaler
Hans Van Straalen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
Editie
40
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2014
315 p. : ill.
ISBN
9789025757915 (paperback)

Besprekingen

Christiane F. (ik-figuur) is 13 jaar als zij in aanraking komt met drugs. Haar thuissituatie is slecht en ze zoekt aansluiting bij drugsgebruikers in het uitgaanscircuit van Berlijn. Ze zoekt de spanning en probeert heroïne, waaraan ze al snel verslaafd raakt. Om dit te betalen, gaat ze tippelen. Hoewel ze herhaalde pogingen doet om af te kicken en steun van haar ouders krijgt, blijft ze verslaafd. Dit autobiografische verhaal (met enkele portretfoto's in zwart-wit achterin) van het leven van Christiane in de jaren zeventig van de vorige eeuw is destijds opgetekend door twee journalisten. In deze heruitgave staat een voorwoord van Bram Bakker, psychiater en publicist. Hij legt uit wat verslaving is. Ook staan in cursief schrift korte gesprekjes met personen die zijn betrokken bij de hoofdpersoon, zoals haar moeder. Het maakt de onmacht van haar ouders en het falende beleid van overheids- en gezondsheidsinstanties duidelijk. Christianes relaas is nog immer actueel en geeft een inkijk i…Lees verder

Over Christiane F.

Christiane Vera Felscherinow (Hamburg, 20 mei 1962) is Duitslands bekendste oud-heroïneverslaafde. Ze kwam eind jaren 70 in de publiciteit onder de schuilnaam Christiane F. Ze publiceerde in 1979 ook haar autobiografie, waarin ze openlijk over haar verleden als heroïneprostituee praatte. Dit boek werd op de Nederlandstalige markt uitgebracht als Verslag van een junkie.

Vroege jeugd

Felscherinow groeide op in een gezin waarin liefdeloosheid en geweld overheersten. Ze werd regelmatig geslagen door haar alcoholverslaafde vader. Dit gegeven en haar moeders afhankelijkheid bepaalden het dagelijks leven van het jonge meisje.

Toen Felscherinow zes jaar was, verhuisde het gezin van het platteland naar Berlijn. Ze belandde in Gropiusstadt, een forensenwijk in het zuiden van de stad. In het appartement op de elfde verdieping van een flat speelden zich dramatische taferelen af. Tijdens een van de mishandelingsessies…Lees verder op Wikipedia