Boek
Nederlands

Het valse seizoen : roman

+1
Het valse seizoen : roman
×
Het valse seizoen : roman Het valse seizoen : roman

Het valse seizoen : roman

Genre:
Drie musici ondergaan op geheel eigen wijze de teloorgang van Europa; zij vertellen elkaar hun levensgeheimen die nauw verbonden zijn met de mysterieuze macht van de muziek.
Titel
Het valse seizoen : roman
Auteur
Christiaan Weijts
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2016
451 p.
ISBN
9789029505215 (paperback)

Besprekingen

Music for the millions

Roman. In Christaan Weijts' nieuwe roman Het valse seizoen triomfeert de klassieke muziek. Maar ook voor de niet-melomanen is er veel te genieten.

Met verbazend gemak en in een zwierige stijl buigt de Nederlandse auteur Christiaan Weijts (°1976) zich in zijn romans over talloze hete hangijzers. 'Weijts vermengt maatschappijkritiek met liefde, erotiek met eruditie', zo schreef de jury van de Gerard Walschapprijs, toen ze hem in 2009 bekroonde voor Via Capello 23.

Dat leidmotief bleef hij trouw in het topzware Euforie (2012) of de semithriller De linkshandigen (2014). Telkens weer ventileert Weijts zijn voorliefde voor klassieke muziek, die hij zelfs als compositorische leidraad hanteert. "Schrijven en musiceren zijn voor mij nauw verwant en ik probeer altijd te schrijven als werkte ik aan een muziekstuk, met bepaalde ritmes, registers en klanken", zei Weijts daarover in een interview met Knack Focus.

Dat is uitgesproken het geval in Het valse seizoen. Estheet Weijts doet hier een greep naar de sterren en poogt met bravoure diverse verhaallijnen in het gareel te houden…Lees verder

Het valse seizoen

Eerste zin Geloof me, de enige plek waar muziek nog wat betekent, is het crematorium.

Pablo, een voormalige cellist en aan lagerwal geraakte componist werkt als Uberchauffeur. Een van zijn vaste klanten is Zaalmans, een fysiek gezette, maar professioneel wat schimmige figuur die op de achterbank verdachte deals beklinkt. Pablo houdt er ook nog een hobby op na: op basis van omgevingsgeluiden maakt hij composities die tijdens de nachtelijke uren op de radio worden uitgezonden. Hij neemt daar Zaalmans’ telefoongesprekken voor op en schrikt zich een hoedje wanneer ook de politie die interessant vindt.

In Het valse seizoen verweeft Christiaan Weijts op bijzonder vernuftige en muzikale manier dit verhaal met twee andere: dat van Camiel, die tweede viool speelt in een strijkkwartet waarvan de muzikanten op elkaar uitgekeken raken, en dat van Nadège, een altvioliste die in de Parijse metro speelt, na een aanslag spontaan haar muzikale treurlied ten gehore brengt en daarmee de wereldpers haalt. Weijts laat die verhalen me…Lees verder

Een roman vol passie voor muziek, die zich afspeelt in Amsterdam, Brussel, Parijs, Londen, Venetië enzovoort. Drie musici vertellen elkaar hun levensgeheim. Hun verhalen zijn vervlochten als de melodielijnen van een strijkkwartet. Cellist Pablo geeft cynische commentaren op de actualiteit. Violist Camiel ontwikkelt zich tot een Dionysische kunstenaar die het leven wellustig indrinkt. Straatmuzikante Nadège laat Camiel kennismaken met zijn diepste passies. Zij is op jonge leeftijd in de prostitutie beland en heeft haar innerlijk zwaar bepantserd. Alleen met Camiel heeft zij een klik: seksueel, maar vooral muzikaal. Op een replica van de Titanic spelen Pablo, Nadège en Camiel in het scheepsorkest. Het luxe cruiseschip vaart langs de kusten van bastion Europa, een continent dat uiteenvalt. Naast actuele thema’s (vluchtelingen, terrorisme) bevat het boek vele notities over esthetiek en verwijzingen naar de Griekse oudheid, literatuur en muziek. De roman bevat expliciete seksscènes en porn…Lees verder

Over Christiaan Weijts

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vysotsky

Christiaan Weijts (Leiden, 4 mei 1976) is een Nederlands schrijver.

Beknopte biografie

Weijts bezocht het Stedelijk Gymnasium in zijn geboorteplaats. Hij studeerde van 1994 tot 1999 Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij is columnist in nrc.next en De Groene Amsterdammer. Van 1999 tot 2007 was hij redacteur en columnist van het Leids Universiteitsweekblad Mare. Hij woont en werkt in Den Haag.

In 2003 verscheen een bundeling van Weijts' Mare-columns onder de titel Sluitingstijd. Zijn debuutroman Art. 285b, waarvan de titel verwijst naar het artikel over stalking in het Nederlandse Wetboek van Strafrecht, verscheen in 2006. Art. 285b. werd vrijwel unaniem lovend ontvangen, en leverde hem nominaties op voor zowel de AKO Literatuurprijs als de Gouden Uil.

In oktober 2008 verscheen zijn tweede roman, Via Cappello 23, die in Venetië, V…Lees verder op Wikipedia