Boek
Nederlands

Akte van berouw : intrige en verraad in het hart van het Vaticaan

Chris Houtman (auteur)

Akte van berouw : intrige en verraad in het hart van het Vaticaan

Genre:
De grote schoonmaak die paus Franciscus in het Vaticaan houdt, roept gevaarlijke reacties op, net als de afwijzende houding van een Nederlandse pastor tegenover een niet erkende Mariadevotie en dan is er ook nog een jacht op pedofiele priesters.
Onderwerp
Vaticaan
Titel
Akte van berouw : intrige en verraad in het hart van het Vaticaan
Auteur
Chris Houtman 1955-
Taal
Nederlands
Uitgever
Uithoorn: Karakter Uitgevers B.V, 2017
365 p.
ISBN
9789045213453 (paperback)

Besprekingen

Akte van berouw

Eerste zin. De zon speelde kat en muis met de overdrijvende wolken boven Vaticaanstad.

Hoe gaat het nog met paus Franciscus? Niet al te best, zou je denken na het lezen van deze thriller. Jaap Hofhuis is in Vaticaanstad pastoor van de Nederlandstalige Kerk der Friezen. Net als de paus loopt Jaap niet hoog op met geloofsgenoten aan wie een Opus Dei-geurtje hangt. Wil de kerk meer aandacht voor zwakkeren of opnieuw meer wijwater en devotie? Ook Martin Hochstettler, commandant van de Zwitsere Garde, ziet de strijd in de ministaat met lede ogen aan. Nu Franciscus net als Johannes-Paulus I in 1978 de Vaticaanse bank wil doorlichten, vreest hij dat ook deze paus het loodje zal leggen. Jaap vecht intussen ook een persoonlijke strijd uit: zijn vader heeft hem zijn late roeping nooit vergeven. Op zijn sterfbed wordt duidelijk waarom: hij smeekt Jaap om de priester die hem als jongen heeft misbruikt alsnog te laten berechten.

Akte van berouw is geloofwaardiger dan Dan Brown én heeft betere dialogen. Chris Houtman verdiende …Lees verder

Niet iedereen in het Vaticaan is blij met paus Franciscus. Het onderzoek naar corruptie en het nieuwe personeelsbeleid vragen om reacties. Bij een verblijf in Castelgandolfo wordt er dan ook een aanslag op zijn leven gepleegd. Tegelijkertijd botst de Nederlandse pastoor van de Kerk der Friezen met de nuntius in Nederland, vanwege zijn tegenwerking bij Mariaverering door fanatieke aanhangers van de Vrouwe van alle volkeren-devotie. Dat is een niet door de kerk erkende beweging, die ontstond na verschijningen aan Ida Peerdeman in de jaren vijfig. Voldoende elementen voor een thriller vol intriges en een complot tussen een gefrustreerde kardinaal, het ontslagen hoofd van de Zwitserse garde en een mediamagnaat. Met daarnaast jacht op pedofiele priesters en prelaten en de rol van Georg Ratzinger bij het kathedrale jongenskoor in Regensburg. De schrijver is goed ingevoerd in deze katholieke wereld en schrijft een meeslepend verhaal. Helaas schiet de fantasie bij het optreden van paus Franci…Lees verder

Over Chris Houtman

Chris Houtman (Den Haag, 1955) is een Nederlandse schrijver en regisseur.

Carrière

Chris Houtman verhuisde na de middelbare school naar Amsterdam, waar hij deel ging uitmaken van het Lage Landen Cabaret dat in 1977 het Cameretten-cabaretfestival won.

In de periode 1980-1985 was hij als staflid werkzaam bij theater De Engelenbak in Amsterdam en organiseerde daar het wekelijks programma “De Open Bak”. In 1985 had hij de artistieke leiding over het Brederode Festival, een massaal levende geschiedenis event waaraan werd meegewerkt door 600 acteurs. Daarna werkte hij enkele jaren voor de KRO Radio en Televisie, alwaar hij programma’s maakte als “Het Egmond Complex”, “Lekker Weg”, “Cijfers en Letters”, “Applaus”.

Vervolgens stapte hij over naar IDTV, waar hij als scenarioschrijver/regisseur verantwoordelijk was voor spraakmakende BNN programma’s als “Finals” en “Cut!”.

Bij IDTV heef…Lees verder op Wikipedia