Boek
Nederlands

Vochtige streken

Charlotte Roche (auteur)
Titel
Vochtige streken
Auteur
Charlotte Roche
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Feuchtgebiete
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2008
214 p.
ISBN
9789023430582

Besprekingen

Met deze geruchtmakende debuutroman verzet de Duitse televisiepresentatrice Charlotte Roche (1978) zich tegen de hygiënecultus die lichaam en seksualiteit van vrouwen omgeeft. De hoofdpersoon, de achttienjarige scholiere Helen Memel, wordt geopereerd aan aambeien – een nogal opvallende en uitvoerig beschreven kwaal. Tijdens haar opname volgen obsessieve bespiegelingen over alle mogelijke lichamelijke processen en -afscheidingen, met de nadruk op het onderlijf. Vrouwelijk lichaam en vrouwelijke seksualiteit worden op een ongebruikelijk openhartige, vaak choquerende en beslist onsmakelijke manier gepresenteerd. Anderzijds hebben de nuchtere toon waarop de hoofdpersoon -in feite een getraumatiseerd meisje dat wanhopig op zoek is naar liefde- over haar escapades vertelt en de groteske overdrijvingen ook iets geestigs. 'Vochtige streken' is een in de media veelbesproken boek, dat in Duitsland hoge verkoopcijfers haalde. Een opvallende roman waarover de meningen kunnen verschillen, maar ju…Lees verder

Over Charlotte Roche

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Fox-Two aka Markus Hammes

Charlotte Elisabeth Grace Roche (High Wycombe, 18 maart 1978) is een in Engeland geboren Duitse televisiepresentatrice, actrice, zangeres en schrijfster. Charlotte Roche verhuisde op 8-jarige leeftijd naar Duitsland.

Haar debuutroman Feuchtgebiete, in het Nederlands vertaald als Vochtige streken, was zeer succesvol en omstreden. In het verhaal, deels autobiografisch, vertelt de hoofdfiguur Helen Memel openlijk en zonder schaamte over haar seksleven en haar lichaam. Sommige critici bestempelden het boek als louter pornografisch, terwijl anderen het een bijdrage vonden leveren aan de vrouwenemancipatie.Het boek werd in 2013 onder zijn oorspronkelijke titel Feuchtgebiete verfilmd.

Met Jan Böhmermann presenteerde Roche op ZDF de talkshow Roche & Böhmermann.

Lees verder op Wikipedia