Boek
Nederlands

Assepoester

Charles Perrault (auteur), Debbie Lavreys (illustrator)
Assepoester moet al het vuile werk doen in huis. Maar als de zoon van de koning een bal geeft, wil ze er wel graag heen. Prentenboek met een vrije bewerking van het bekende sprookje. Met paginagrote sfeervolle illustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Assepoester
Auteur
Charles Perrault
Illustrator
Debbie Lavreys
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2010
[26] p. : ill.
ISBN
9789044811520 (hardback)

Besprekingen

Het onverslijtbare sprookje over het meisje dat in lompen gehuld haar jaloerse stiefzussen die prachtige jurken dragen, op hun wenken moet bedienen en die dankzij het ingrijpen van een goede fee gelukkig wordt met de prins van haar dromen. Nadat in deze reeks al eerder bekende sprookjes, zoals Sneeuwwitje, Doornroosje en Roodkapje, waren uitgebracht, heeft nu ook het verhaal van Assepoester een verrassende nieuwe vorm gekregen in een vrije bewerking van het al in de zeventiende eeuw door de Franse schrijver Perrault opgetekende volksverhaal. De paginagrote en kleinere illustraties waarvan verschillende vanuit een bijzonder perspectief, zijn voornamelijk in paars en stralend groen oorspronkelijk op linnen geschilderd. Ze geven het sprookje van Assepoester in heldere duidelijke en tegelijkertijd verfijnde vormen een geheel eigen, nieuwe en enigszins vervreemdende sfeer mee. Het zal vooral jonge meisjes niet snel vervelen de belevenissen met deze overtuigende beelden steeds opnieuw te…Lees verder

Over Charles Perrault

Charles Perrault (Parijs, 12 januari 1628 – aldaar, 16 mei 1703) was een Frans schrijver, bekend vanwege zijn sprookjes.

Biografie

Perrault werd geboren in Parijs uit een rijke familie, hij studeerde rechten aan de Université d'Orléans, en begon een carrière als ambtenaar. Hij was lid van de Académie française, en een belangrijk intellectueel.

In 1697 publiceerde hij zijn bekendste werk, Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités: Contes de ma mère l'Oye. Het is een verzameling volksverhalen en sprookjes. Het werd een internationaal beroemd boek onder zijn ondertitel, en de verhalen zijn bekend als Sprookjes van Moeder de Gans. Meteen was een nieuw literair genre geboren: het sprookje.

Bekende sprookjes uit de verzameling van Perrault:

  • Assepoester
  • Blauwbaard
  • De Schone Slaapster in het bos
  • De gelaarsde kat
  • Klein Duimpje
  • Roodkapje

Lees verder op Wikipedia