Boek
Nederlands

Lola en de leasekat

Lola en de leasekat

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Na de dood van haar man is de oude Lola eenzaam, maar via internet komt ze erachter hoe ze een nieuwe kameraad kan bestellen. Prentenboek met expressieve tekeningen in sobere kleuren. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Lola en de leasekat
Auteur
Ceseli Josephus Jitta
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Zirkoon, 2006
[25] p. : ill.
ISBN
9789052473734 (hardback)

Besprekingen

Lola en Jan zijn al een oud koppel, maar "samen kunnen ze overal bij en houden elkaar in evenwicht." Zo zitten Lola en Jan wiebelend op de achterpoten van hun stoel, met de rugleuning tegen elkaar elkaar recht houdend. Maar Jan wordt dement en sterft en na 56 jaar is Lola alleen. Dat is ook in de illustraties erg duidelijk. Surfend op het internet, least Lola een kat, dan heeft ze toch iemand om haar gezelschap te houden. Tijdens het internetten, krijgen de prenten bovenaan een brede band waarop een soort Word-symbolen te zien zijn. De kat Tim komt aan en "altijd zijn ze samen." Met Tim op schoot denkt Lola terug aan vroeger aan hoe ze kind was en Jan leerde kennen, en hoe ze samen met hem oud werd. Zo vliegen de avonden voorbij.

Dit is een erg sereen verteld, rustig voortkabbelend verhaal waarin thema's als oud worden, sterven, afscheid nemen, alleen- en samenzijn op een erg natuurlijke manier hun plaats krijgen. De sterkte van dit boek zit enerzijds in de twee-eenheid van te…Lees verder
Lola en Jan zijn al oud. Ze helpen elkaar waar zij kunnen en redden het samen prima. Tot Jan begint te dementeren en tenslotte sterft. Al surfend op internet ontdekt Lola dat er leasekatten worden aangeboden. Zij reageert en kat Tim wordt thuisbezorgd. Lola en Tim worden onafscheidelijk. Na het werk gaat Lola met Tim op haar schoot op de tuinbank zitten. Daar overdenkt ze in alle rust en tevredenheid haar mooie leven met Jan. Groot vierkant prentenboek in gemengde techniek op een ondergrond van kasboekpapier. Weinig tekst in een veelzeggend verhaal, waarbij het opmaken van het leven van Lola een grote rol speelt. Ondanks de robuuste afbeeldingen is de relatie van Lola en haar geliefden ontroerend weergegeven, met veel aandacht voor details. De achtergrond kleurt naar de stemming van het ogenblik. Hoewel dit geestige verhaal voor kinderen vanaf ca. 5 jaar te begrijpen is, zullen met name oudere lezers van het verhaal kunnen genieten. Het boek biedt een mooie gelegenheid voor een gespre…Lees verder

Over Ceseli Josephus Jitta

Ceseli Josephus Jitta (Wassenaar, 10 augustus 1952) is een Nederlands schrijfster en illustratrice.

Levensloop

Ceseli werd geboren in Wassenaar. Ze ging naar de Académie Julian in Parijs en vervolgens naar de Rietveld Academie in Amsterdam. Hierna was ze jarenlang docent tekenen en aquarellen. In 1986 illustreerde ze haar eerste kinderboek Sinterklaas. Naast haar illustratiewerk is ze ook als beeldend kunstenaar actief. Samen met theaterproducent Josee Hussaarts van het jeugdtheater Kwatta maakte ze een voorstelling die was gebaseerd op haar boek Wat is er toch met Lola Fink?. In 2000 ontving ze de Vlag en Wimpel voor haar illustratie-oeuvre. In 2007 ontving ze nog eens de Zilveren griffel.

Bibliografie

  • (1986) Sinterklaas i.s.m. Marga Smits
  • (1987) Kerstmis i.s.m. Marga Smits
  • (1994) Bonje om de boomhut i.s.m. Greet Beukenkamp…Lees verder op Wikipedia